FUNDATIA "GHEORGHE URSU"
Gheorghe Ursu
"Cazul  Ursu"
Prima Pagina
 

Cei doi fosti colonei de militie condamnati pentru moartea dizidentului Gheorghe Ursu s-au predat aseară

Fostii colonei de militie, Tudor Stănică si Mihai Creangă, dati de trei luni în urmărire generală, s-au predat aseară politiei si au fost închisi. Șeful Politiei Capitalei, chestorul Marian Tutilescu, a declarat la BBC că acestia nu au putut fi găsiti timp de trei luni, deoarece si-au schimbat frecvent ascunzătorile. Chestorul Tutilescu nu a exclus posibilitatea ca, de-a lungul acestei perioade, fostii colonei să fi primit informatii chiar din interiorul politiei.

Tudor Stănică si Mihai Creangă au de ispăsit câte 10 ani de închisoare, ca urmare a deciziei de vineri a Curtii Supreme de Justitie, care le-a admis recursul si i-a găsit vinovati doar de "instigare la omor", în cazul Gheorghe Ursu. În luna iulie, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat la câte 11 ani de închisoare, pentru asasinarea dizidentului Gheorghe Ursu în 1985.

Potrivit rechizitoriului, Tudor Stănică si Mihail Creangă l-au pus pe detinutul de drept comun Marian Clită să-l bată pe dizidentul Gheorghe Ursu, cu care era închis în aceeasi celulă. Camera de arest a fost pusă sub consemn si li s-a interzis gardienilor să intervină, chiar dacă auzeau cum Gheorghe Ursu era bătut.

Inginerul Gheorghe Ursu a fost arestat în septembrie 1985 sub învinuirea de detinere ilegală de valută, în realitate însă din cauză că îi fusese descoperit un jurnal în care făcea comentarii critice la adresa conducerii si politicii PCR.