FUNDATIA "GHEORGHE URSU"
Gheorghe Ursu
"Cazul  Ursu"
Prima Pagina
 

Crimele "Militiei Politice"
Christian Levant Marti, 20 Mai 2003

Zeci de alti martori (avocati, ingineri, doctori etc.), audiati de Parchetul Militar in dosarul "Ursu-ancheta generalilor", fac referire la alte "asasinate" sub tortura
Pe masa judecatorilor civili de la Curtea de Apel Bucuresti a ajuns recent, prin declinare de la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, dosarul secret "Ursu-ancheta generalilor".
Dosarul a fost solicitat in procesul privind moartea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, dupa ce citiva ofiteri de informatii, audiati ca martori, au lasat sa se inteleaga faptul ca fosta conducere a Securitatii nu a fost straina de decesul, sub tortura, in 1985, al inginerului Ursu. Fosti ofiteri de Securitate, in frunte cu Vasile Gheorghe, fostul sef al Directiei a Vl-a a DSS, alaturi de mai multi capi ai Securitatii si ai CC, au fost anchetati in mare secret, in vederea elucidarii mortii lui Gheorghe Ursu.
Dupa cum spun cei 50 de martori audiati in dosar - despre care "Evenimentul zilei" a relatat ieri -, in arestul din Calea Rahovei (fostul sediu al Directiei a Vl-a Cercetari Penale a DSS) au avut loc mai multe crime sub tortura, in aceeasi perioada in care a fost omorit Ursu. Unul dintre acesti martori, medic, fost profesor universitar, a acceptat sa ne povesteasca, sub protectia anonimatului, ce a indurat in perioada cit a stat inchis la Rahova.
Rep: Numele dumneavoastra a fost invocat, recent, ca facind parte dintr-o lista de 50 de martori pe care Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti ar trebui sa-i audieze in legatura cu presupusele anchete sub tortura care s-au desfasurat in arestul din Calea Rahovei, inainte de '89. Daca ati fost si dumneavoastra inchis acolo, ati putea sa ne povestiti ceva din ceea ce vi s-a intimplat?
Martor - Pentru presa n-as vrea sa povestesc nimic fiindca nu vreau sa mor intr-un accident de masina.
De ce va temeti?
Avind in vedere la ce inaltime se afla cei care m-au torturat... Baciu (n.r. - unul dintre anchetatori) imi spunea in mod repetat: "Ba, tu ce-ti inchipui, nu putem sa punem noi trei tigani care au treaba cu noi sa dea declaratie ca i-au dat lu' nevasta-ta bani si s-o arestam si pe ea?"
Asta era atunci, dar acum?
Acum este si mai rau. Eu nu vreau sa mor intr-un accident de masina sau sa mi se puna foc la casa sau altceva. Sint asa de obsedat de ideea asta... Daca n-ar fi fost asa, n-ar fi ramas in functiile in care sint si acum. Daca ati putea lua dosarul meu - insa nu mai aveti de unde sa-l luati pentru ca a fost distrus - ati vedea cine m-a anchetat... Toti sint generali. E Mihaiasa, sint Matei si Neagu, cel caruia noi ii ziceam, in "Catanga" (n.r. - zona cea mai cumplita a arestului Rahova), "ciinele rosu", "ciinele rau" sau pur si simplu "ciinele" (n.r. - potrivit altor martori, "ciinele" i se zicea si capitanului Matei).
Concret, despre care dintre ei stiti ca mai e in functie?
Stiu ca si Neagu, si Mihaiasa, si Matei si inca unul, adjunct al politiei pe tara, sint generali.
Printre cei arestati alaturi de dvs. erau si alti intelectuali?
Alaturi de mine era avocatul S. care a stat cu mine in celula. Pe el il luau la cercetari si-l duceau la etajul I. Acolo era Securitatea. Nu stiu insa daca el nu era in combinatie cu anchetatorii, ca sa ma traga de limba. Pentru ce fusese arestat acest avocat?
Fusese luat pentru mita.
De cine va mai amintiti dintre cei arestati?
L-am cunoscut pe cel de la drepturile omului, pe Scaleschi. Si cu el am stat in celula. De asemenea, am mai stat in celula cu un pusti, Radu Filipescu (n.r. - actualul presedinte al GDS, autorul cartii "Jogging cu Securitatea"), al carui tata era Zorel Filipescu, medic anestezist la Urgenta. Nu-mi mai aduc aminte exact pentru ce fusese luat, parca pentru niste manifeste.
Se spune ca, in afara de inginerul Ursu, si altii au fost omoriti in bataie in perioada in care ati fost inchis si dvs.
Ce sa va spun? Pe mine cind ma scoteau din celula si ma duceau sa reanimez pe unul nu-mi spuneau cine era si ce patise. Cind "Menghele" al lor, ca asa-i zicea doctorului de acolo, lipsea, si unul era mort, ma scoteau pe mine sa-l invii. Cu ce, Doamne iarta-ma, sa-l invii?
Ati gasit detinuti care murisera dupa ce fusesera batuti?
Am gasit (n.r. - doi), dar cine erau n-am putut sa aflu.
V-au scos numai la ancheta de la Militie sau si la cea de la Securitate?
La Securitate n-am fost. N-am fost pentru ca am aflat tangential ca, nefiind anchetat de Procuratura, ci de Militie, procurorul Stamate, care m-a anchetat, mi-a zis: "Imi pare rau ca nu te anchetez eu, dar sint probleme mult superioare". Iar lui Baciu i-am spus: "Domnule, dar de ce-mi spui mie de bancul pe care l-am spus cu coana Leana si nu spui de injuraturile pe care le-ati spus tu si cu Tudor Stanica la restaurantul Moldova, cind il faceai pe Ceausescu "timpit", "idiot", "cizmar" si "cacanar", iar pe Leana "curva de tavalit pe cimp"?". Si tot lui Baciu ii ziceam: "De ce nu pui banda sa vezi exact ce ati spus?". Iar Baciu imi zicea: "Ba, eu credeam ca esti mai destept, dar de fapt esti prost! Tu nu stii ca noi sintem bine platiti ca sa va tragem pe voi, astia timpiti, de limba, sa spuneti tot?". Si cind mi-a pus banda, vocea lui si a lui Stanica nu mai apareau.
Acest Baciu mai este acum in functie?
Nu. El era atunci directorul Directiei Economice a IGM, iar pe urma locul lui a fost luat de Mihaiasa.
Intentionati sa scrieti o carte despre tot ce-ati suferit?
Nu vreau, deocamdata, nici sa scriu, nici sa dau interviuri. Ori mor, ori traiesc. Asa se pune problema acum.