Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 - Directia Cercetare
 

Antet IRRD

Mostre de documente care releva lupta de tip terorist de dupa 22 decembrie 1989

Pot aceste documente - ignorate pana acum de magistratii militari -  da o idee asupra apartenentei institutionale a retelei de luptatori teroristi-diversionisti?


1. Ca grupare, aceștia [grupurile de rezistenți, n.n.] operează în grupuri mici, localizate în casele de lucru ale Securității pe care le posedă în zonă, precum și în case ale colaboratorilor lor.

2. …dimineața se retrag individual peste str. Radu Beller… în direcția Centrului de Supraveghere al Securității din apropierea vilei fostului dictator (acest centru se află în apropierea vilelor utilizate în zonă). După masă, către seară, se reîntorc în zona de operații din Piață Dorobanți – Piața Aviatorilor, vis-à-vis de Televiziune.

3. Pe timp de noapte, grupurile de rezistenți din zonă utilizează un sistem de comunicări și de orientare a operațiilor, folosind semnalizări cu lanterne. Centrele de dirijare sînt amplasate pe terasele blocurilor turn de la Parcul Floreasca… precum și terasa blocului Securității din apropierea intrării la metro din Piața Aviatorilor (primul bloc de pe Bdul. Aviatorilor).

4. În blocul susarătat sînt masate forțe mari; menționez că în acest bloc a fost amplasat [sic] încă de mult timp forțe apreciabile de ofițeri de Securitate aparținînd unității de asigurare a pazei dictatorului și pentru supravegherea zonei.

5. Grupurile de rezistenți din zonă dețin și centrul de asigurare a ascultărilor telefonice din zonă (sau poate și alte zone din Capitală). Convorbirile telefonice care nu le convin le blochează (după prima mea convorbire cu M.Ap.N., azi dim., când vroiam să raportez cele cuprinse în prezentul raport, mi s-a blocat telefonul, iar în prezent este ținut permanent sub atenție).

6. Conducerea grupurilor de rezistenți a chemat la acțiune, utilizandu-i, și pe ofițerii de rezervă de Securitate care au aparținut unității de pază a dictatorului.

7. Pe traseul Piața Dorobanți-Cal. Dorobanți-Sediul Central, grupurile răzlețe de rezistenți încă mai folosesc casele de lucru ale Securității, din care mai trag focuri de armă care, însă, s-au mai redus.

8. Se constată o creștere a efectivelor grupărilor operative din Drumul Taberei, respectiv din spațiul Într. Tricodava – Complexul Comercial – blocurile din spațiul Parcul Moghioroș. Această creștere s-a constatat în noaptea de duminică / luni 25.XII… Grupurile masate aici, insistând să înainteze în direcția Centralei telefonice și M.Ap.N. … Menționez că și grupurile din acest spațiu utilizează, la fel, un sistem de comunicări codificate, utilizînd semnale cu lanterne, de pe blocurile înalte din zona blocurilor de la Complexul Comercial – Str. Tg. Neamț.

9. Fiul lui Postelnicu, care domiciliază în Str. Constantinescu (din zona Radu Beller), este f. activ, face dese deplasări, în grup cu alți indivizi, utilizând un autoturism tip Aro, de culoare gri.

10. Din date, pe care nu le-am putut verifica, grupurile de teroriști masate în blocul Securității din Piață Aviatorilor (de lângă intrarea în metrou) dispun de un tunel de mare dimensiune, care ar avea legătură și cu centrul de supraveghere a zonei, la care m-am referit mai sus. De asemenea, posedă un depozit subteran de armament, situat sub părculețul alăturat blocului. Mai posedă un buncăr cu armament în zona Str. Constantinescu, peste Str. Radu Beller.

25 dec. 1989… Col. (r.) Semnătură olografă D. Bălței (din serviciul SIE al Securitatii).
***
 • S-a tras din vilele lui Valentin si Marin Ceausescu, a generalului MI Zagoneanu, a Ghizelei Vass, si a lui Ion Tiriac
Cateva declaratii luate de politisti criminalisti unor civili care locuiau in zona TVR, in 1991:

“…vila VALENTIN CEAUSESCU…incepind cu seara de 22 decembrie din aceasta vila si cele de linga ea s-a tras in televiziune… Zambaccian... colonel... sange pe scara... carne de porc"
Valentin.Zambaccian

" s-a tras din toate partile si din vila lui Marin Ceausescu".
Vila.Marin.Ceausescu

“Grigore Mora nr. 4... Pangratti... resedinta ambasadorului englez...
Focuri sacadate cu zgomot redus...
Semnalele luminoase pe care la-am sesizat personal in noaptea de 23/24 decembrie erau date de la un gemulet din mansarada vilei a 2-a de pe strada Zambaccian...vila Gizelei Vass… .”

Gizela

“Din locuinta generalului MI Zagoneanu de pe strada Grigore Mora nr. 4, etaj 1, in perioada 22-24 decembrie s-au tras focuri de arma.”
vila-zagoneanu

"Locatari din vilele dimprejur au plecat cu 2 zile inainte".
"Cu 2-3 zile inainte - muncitori au adus lazi".
Din imobilul de pe str. Av.Telescu nr.5 s-a deschiv focul asupra TVR".vile-plecati

(TVR VOL. 97, pp. ff 163, 249, 439, 489, 574)


***
 •  Declaratia lui Iulian Vlad din 29 ianuarie 1990 in care fostul sef al Securitatii explica exact cine si de ce a facut parte din reteaua respectiva, coroborand raportul lui Baltei si sute de alte marturii. Luata de primul Procuror militar sef, Gheorghe Diaconescu, marturia dovedeste si ea existența, “în carne și oase”, a „teroriștilor”:
Analizând modul în care au început şi s-au desfăşurat acţiunile teroriste în Capitală, pe baza acelor date şi informaţii ce le-am avut la dispoziţie, consider că acestea ar fi putut fi executate de: 1) Elementele din Direcţia a V-a, USLA, CTS şi din alte unităţi de Securitate, inclusiv speciale, etc”, scrie Iulian Vlad.

Declaratia olografa a fost publicata si comentata de Madalin Hodor in revista 22.
***
 • Procesul verbal intocmit pe 30 ianuarie 1990 de acelasi Procuror militar sef, Gheorghe Diaconescu, consemnand relatarea martorului ocular Constantin Oancea, adjunct al ministrului de externe, a unui episod al luptei de rezistenta a Securitatii, desfasurat pe cladirea MAE:
“Cei doi (lucratori M.I., Maior Ivan si Oprita) au mentinut ca nu se vor preda si nu vor renunta la lupta decit daca se conving ca Ceausescu Nicolae a abdicat, motivindu-se pozitia pe considerentul ca au fost bine retribuiti si, oricum au depus un juramind de fidelitate lui Ceausescu Nicolae.”
Proces.Verbal.Diaconescu-Oance.MAE1
“Domnul Constantin Oancea a luat legatura telefonic cu domnul general Vlad Iulian, relatindu-I cele petrecute, acesta spunind, ‘vezi ca te vor casapi astia’.”
Proces.Verbal.Diaconescu-Oance.MAE2

Proces.Verbal.Diaconescu-Oance.MAE3
***
 • “Punctajul” elaborat pe 29 decembrie 1989 de fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu din care rezulta ca domnia sa stia in acele zile in detaliu despre:
  •  existenta “aparatului de teroare” organizat “din timp” de dictator pentru o “eventuala salvare personala
  • retea formata din “teroristi pregatiti pe tipuri de armament autohton”, dar si “modern strain”, care “dupa cum a dovedit-o realitatea a depasit dotarea fortelor armate”;
  • pe “linie de radio si telefon”: “interceptarea unor convorbiri telefonice”, “transmiterea unor mesaje prin metode specifice activitatii de spionaj”
  • cu “pregatire in domeniul topografiei
  • avand “depozite de armament proprii”, etc.
De remarcat ca la acel moment, fostul vice-prim-ministru stia cu “certitudine” ca “remunerarea” luptatorilor din reteaua de “teroristi” s-a facut “tot din fonduri controlate de ministerul de interne”.

La fel de cert este si faptul ca domnul Voican Voiculescu care la inceputul anului 1990 a preluat in bloc securisti din Directia a IV-a si SMB (Securitatea Municipiului Bucuresti) formand cu ei faimoasa structura “Doi si-un sfert” (UM 0215), a cazut prada unei amnezii. In acesti ani, inclusiv cat a fost Director General al Institului Revolutiei, domnia a vehiculat:
 • versiunea Securitatii. In Comisia Senatorială, dosar nr. 181/J.I.4 – Stenograma nr. 98 din 30.05.1994 – declara senin ca diversiunea terorista: „V-am spus, a făcut-o armata!”.
 • date concrete despre teroristi din care insa lipseste tocmai… Securitatea:
„La Braşov a fost prins în 22 decembrie un singur terorist dovedit cu acte. Poştaşul Mohanu care trăgea dintr-un cimitir in populaţia din Braşov. Şi, când a fost prins şi dezarmat şi arestat, a declarat că face parte dintr-o grupă de 5-6 inşi care au ordin să omoare oameni ca să stârnească panică. Procuratura Militară de atunci a întocmit acte, interogatorii, timp de două zile în care ăsta descrie ceea ce v-am spus acuma în detaliu şi în a treia zi a fost găsit în celulă cu coşul pieptului zdrobit de parcă s-ar fi aruncat 100 de kg pe el. Şi la Procuratură există aceste depoziţii".

"… câtiva chiar erau terorişti din ăstia care au fost bătuti şi identificati. Nu se ştie cine i-a eliberat pentru că noi când am venit la putere nu aveam forte de ordine proprii, am preluat aceeaşi militie, aceeaşi armată. Şi într-un mod foarte bizar, straniu, în momentul în care ne-am liniştit şi ne-am adresat 'dar unde sunt cei arestati?"A, păi au fost eliberati'. Şi tot timpul ni s-a spus că era o confuzie, nu făcuseră nimica. Şi-au fost şi ăia arestati la Radio, iarăşi, extrem de suspecti."

De remarcat ca din Securitate domnul Voiculescu a uitat sa fi "preluat" pe cineva.

***

 • Jurnalul Actiunilor de Lupta
JAL
JAL22-23
JAL-23
JAL-24

"Pe date de 23.12.1989/ 08.00 batalionul a primit misiunea…S-a actionat pe echipe conduse de Cpt. Puia Gabriel, Lt. Constantin George, Lt. Maj. Serban Cezar. Lt. Jitarciuc Ion, Lt. maj. Vlasceanu Paraschiv, procedind la eliminarea elementelor teroriste din mansarde, poduri, si acoperisuri. Actiunile au durat aproape 24 ore...

Pe 24.12.89… echipele conduse de Cpt. Puia Gabriel si Lt. Constantin George au nimicit un grup de 9 teroristi ce se aflau pe acoperisul cladirii Ministerului Turismului.“In urma acestor acituni, victimele gruparilor teroriste s-au ridicat la 27 morti astfel: pe acoperisul hotelului Athene Palace-11 victime; pe mansarda si acoperisul hotelului Lido si Cina-7 victime; in blocul Comturist-9 victime.”
(CC vol. 62 Victime prin impuscare Sala Palatului, pp. 207-215 ff.)


 • Declaratiile Lt.-ului Puia Gheorghe (17.01.1990; 23.01.1990)
Puia.Gh.Dir.5

Puia-2
puia-3
Puia-Gh.CC.Dir.5-4

“Cercetind cladirea Directiei 5 am gasit la subsol lazi cu cartuse 9 mm pentru pistol, cartuse cal 7,62 cu glont exploziv pentru pusca si alte tipuri de munitie de calibru 5,56 mm, 6,35 mm de provenienta straina….

Atit la subsol cit si la etajul unu erau imprastiate multe tuburi cal. 9 mm pentru pistol
.” (CC vol. 101 p. 437)

"S-a tras asupra mea de pe cladirea Palatului si la orele 22:45 dintr-un ARO alb avind la bord o persoane (dintre care o femeie) care se deplasa dinspre cladirea fostului C.C. al U.T.C. pe linga Biblioteca Centrala a Universitatii dinspre Athenee Palace cu pistoale miltraliera cal. 7,62 mm.

In timpul zilei de 23.12.1989 s-a tras intre orele 0930-1800 din cupola Bibliotecii Centrale Universitare, din cladirea Directiei 5, din cladirea cu fatada caramizie de vis-a-vis de Directia 5, si din blocul din stinga bisericii de linga Palat cu pistol cal. 9 mm Makarov….

Cercetind cladirea Directiei 5 am gasit la subsol lazi cu cartuse 9 mm pentru pistol, cartuse cal 7,62 cu glont exploziv pentru pusca
si alte tipuri de munitie de calibru 5,56 mm, 6,35 mm de provenienta straina pe care le-am luat si le-am predat comandantului de regiment. Atit la subsol cit si la etajul unu erau imprastiate multe tuburi cal. 9 mm pentru pistol. In cladirea Directia 5 am capturat un individ".
In declaratia lui din 23.01.1990, "pasaport",  "insotitor de bord", “mi-a spus ca este maior de securitate".

***

 • Eroul, Gheorghe Trosca (USLA)
Declaratiile lui Virgil Popa (Dir III contraspionaj) (09.01.1990) si a lui Ion Apostolescu (Dir V-a)

PopaViorel1

PopaViorel-2

 Era USLA-sul Gheorghe Trosca ("eroul de la MApN") un specialist de elita in operatiuni antiteroriste?


PopaViorel3

“in dreptul bisericii se opreste un grup de 150-200 oameni care strigau ‘Jos Ceausescu’ ‘Azi la Timisoara, miine in toata tara
’,”
Gheorghe Trosca (USLA) si echipajul sau a facut parte din echipa de represiune pe 21/22 decembrie 1989 care a "imprastiat" acest grup, si care s-a ocupat de manifestantii de la Dalles si Baricada.

PopaVIorel4
Erau imbracati in civil.PopaViorel


Dupa noaptea de munca, USLAsii s-au odihnit la Hotel Bucuresti.PopaViorel4

Ofiterii de Securitate au fost inarmati cu pistoale Makarov in acele zile.

dir.5.vs.USLA

Pe 23 seara s-a tras de la doua ferestre ale corpului de legatura intre palat si sala mare a palatului, de la ferestrele cele mai de sus.

Fortele de represiune includeau trupele de securitate si elevii de la scoala de ofiteri de la Baneasa.
La arestarea demonstrantilor (si se stie cum a fost arestati) au participat cadre USLA in civil, sub comanda lui Ardeleanul (seful USLA), si a lui Gheorghe Trosca.

DIr.V.Trosca

(CC vol. 59; vol 1 Deces Gen Milea)

***

In dosarul Revolutiei sunt nenumarate astfel de documente si marturii, care le coroboreaza pe cele de mai sus. Si totusi, cand seful SPM a fost intrebat recent:

Și din acel moment Securitatea s-a dat cu poporul?

Raspunsul a fost pe cat de prompt, pe atat de stupefiant:

"Nu mai există nicio probă conform căreia fostul DSS să fi desfășurat vreo acțiune ostilă noii puteri politice sau Revoluției".(!)

Si din nou, in cursul zile de 20 decembrie 2021:

 "Nu a existat nicio probă care să indice faptul că, după 22 decembrie, Securitatea, DSS, în ansamblul ei, la ordin, s-ar fi implicat în vreo activitate contrară cursului Revoluţiei, sau intereselor poporului român. "