FUNDATIA "GHEORGHE URSU"
Gheorghe Ursu
"Cazul  Ursu"
Prima Pagina
 

Coloneii gasiti vinovati de moartea disidentului Gheorghe Ursu s-au predat, dupa cinci luni de cautari Asasinii lui Ursu se declara victime ale Justitiei

Cei doi militieni urmariti general si condamnati la cate zece ani de inchisoare, pentru moartea disidentului Gheorghe Ursu, s-au predat autoritatilor, duminica dupa-amiaza, dupa aproape cinci luni de cautari. Cu bagajale facute pentru detentie, chiar si cu pasta si periute de dinti, Tudor Stanica si Mihai Creanga, ambii in varsta de 65 de ani, au aparut din senin la Politia Capitalei. Ei sustin ca sunt nevinovati de moartea lui Ursu si ca s-au ascuns pentru ca asteptau decizia Curtii Supreme de Justitie

Totodata, cei doi spun ca se vor adresa forurilor europene. „Nu am savarsit nici o actiune care sa duca la moartea lui Gheorghe Ursu si nici nu am pus pe altcineva sa-l omoare. Suntem victime ale Justitiei din Romania", a declarat autoritatilor fostul sef al Directiei de Cercetare Penala a Militiei, Tudor Stanica. Acesta, impreuna cu fostul adjunct al arestului Militiei, Mihail Creanga au fost gasiti vinovati de uciderea disidentului Gheorghe Ursu si obligati sa le achite daune morale celor trei rude ale lui Ursu, in valoare de 333 de milioane de lei pentru fiecare ruda. Coloneii au mai declarat ca Ursu nici macar nu a fost un opozant al regimului Ceausescu. „Cand nimeni nu putea calatori, nici macar la rusi, el mergea numai prin tari din Europa de Vest, de unde aducea informatii pentru Securitate. Disident a fost facut dupa moarte, de familie, doar din scopuri materiale", a mai declarat Stanica.

Curtea Suprema de Justitie a hotarat, vineri, condamnarea la cate 20 de ani de inchisoare a celor doi colonei in rezerva pentru instigare la infractiunea de omor calificat, dar pedeapsa a fost injumatatita, deoarece fapta intra sub incidenta Decretului 11/1988 privind gratierea unor pedepse. Potrivit d-eciziei Curtii Supreme, cei doi ofiteri vor fi degradati, iar timp de opt ani, dupa ce isi vor ispasi pedeapsa de zece ani de detentie, le este interzisa exercitarea mai multor drepturi.

La 21 septembrie 1985, inginerul Ursu a fost arestat din cauza ca, intr-un jurnal pe care il tinea din tinerete, consemnase si comentase nefavorabil aspecte din activitatea conducerii PCR. Ca temei al arestarii insa, au fost invocate infractiuni de drept comun, respectiv „nepredarea mijloacelor de plata straina si operatii interzise cu mijloace de plata straine", pentru ca in locuinta lui Ursu s-au gasit, in timpul perchezitiei, 3000 lire italiene, cinci dolari si 40 marci germane - sume pe care inginerul le pastrase dupa ce facuse cateva excursii in strainatate.

Potrivit rechizitoriului, in noiembrie 1985, Tudor Stanica si Mihail Creanga au determinat un detinut de drept comun, Marian Clita, „sa exercite acte de violenta" impotriva inginerului Gheorghe Ursu, cunoscut disident, care fusese incarcerat in aceeasi camera de arest. Cei doi ofiteri au luat succesiv o serie de masuri care au avut ca rezultat exterminarea fizica a lui Gheorghe Ursu, prin izolarea intr-o celula a arestului in care erau detinuti deosebit de periculosi. De asemenea, camera respectiva a fost pusa sub consemn sau interdictie pentru subofiterii de paza, in sensul ca acestia nu aveau voie sa intervina chiar daca auzeau cum Ursu era batut. Din cauza batailor primite in celula din arestul Militiei, Gheorghe Ursu a decedat.