FUNDATIA "GHEORGHE URSU"
Gheorghe Ursu
"Cazul  Ursu"
Prima Pagina
 

Asasinul inginerului Gheorghe Ursu a fost pus in libertate 29 septembrie 1999
Cotidianul, 30. 09. 1999

Referitor la acest caz presa din Romānia a publicat mai multe relatari si comentarii. Iata cīteva extrase dintr-un articol semnat de Marius Iosef aparut sub titlul polemic: Īn regimul anticomunistului Emil Constantinescu Marian Clita, asasinul inginerului anticomunist Gheorghe Ursu, a fost pus in libertate / Din 20 de ani condamnare, criminalul a facut doar 9: Judecatorii au hotarat miercuri eliberarea din arest a lui Marian Clita, asasinul inginerului Gheorghe Ursu - oponent al regimului comunist, care a murit in noiembrie 1985 din cauza batailor primite in arestul Inspectoratului General al Militiei.

Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea de eliberare conditionata a lui Marian Clita, care a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti, in 30 iunie a.c., la 20 de ani de inchisoare pentru uciderea inginerului Gheorghe Ursu dar, potrivit Decretului de gratiere nr.11/1988, semnat de Nicolae Ceausescu, pedeapsa acestuia a fost injumatatita. Tribunalul a luat aceasta hotarare tinand cont de reglementarile existente la data producerii faptei. Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva. Marian Clita a stat arestat noua ani. Potrivit legii, un condamnat poate face cerere de eliberare conditionata, dupa ce a executat jumatate din pedeapsa.

Potrivit rechizitoriului, incepand cu decembrie 1984, inginerul Gheorghe Ursu a intrat in atentia Securitatii in urma descoperirii, la locul sau de munca, a unui caiet in care critica Congresul al XIII-lea al PCR. Locuinta inginerului a fost perchezitionata de anchetatori care au ridicat inscrisuri, cinci dolari, zece marci RFG, 40 de marci RDG si 3.000 de lire italiene. Deoarece nu au avut suficiente probe pentru a-l aresta sub acuzatia de "propaganda impotriva oranduirii sociale", anchetatorii au dispus atunci incarcerarea lui Ursu pentru detinere ilegala de valuta.

In anchetarea lui Ursu au fost implicati generalul de brigada Emil Macri, lt. col. Adrian Turcitu si cpt. Ion Dumitraciuc, fosti ofiteri ai Directiei a II-a din cadrul Directiei Securitatii Statului (DSS), precum si col. Vasile Gheorghe, col. Corneliu Anghel, mr. Marin Pirvulescu si lt. maj. Vasile Hodis, fosti ofiteri in cadrul Directiei a VI-a din DSS.

Ursu a fost arestat la 21 septembrie 1985 si a fost cercetat in paralel atat pentru detinere ilegala de valuta, cat si pentru propaganda.

In perioada 21 septembrie - 16 octombrie 1985, Ursu a fost scos de mai multe ori din celula de catre ofiteri de Securitate, care au exercitat violente asupra lui. Pentru ca ancheta nu aducea rezultatele dorite, s-a trecut la folosirea informatorilor din randul arestatilor. Astfel, in celula lui Ursu au fost adusi Marian Clita si Radu Gheorghe, ambii condamnati la inchisoare pentru furt.

Marian Clita a declarat procurorilor militari care l-au cercetat, dupa decembrie '89, pentru moartea lui Ursu ca in urma "unor angajamente de colaborare semnate cu organele de Militie si Securitate, am devenit colaborator al acestora si eram obligat sa execut ordinele". El a recunoscut ca l-a lovit cu picioarele pe Ursu si a afirmat ca "in perioada de inceput a lunii octombrie 1985, cand Ursu a fost introdus in camera 29 a arestului, si pana la inceputul lunii noiembrie a aceluiasi an, acesta a fost maltratat, schingiuit si distrus definitiv, moral si, in parte, fizic".

In ziua de 17 noiembrie 1985, dupa ce a acuzat dureri abdominale, Gheorghe Ursu a decedat in Spitalul Penitenciarului Bucuresti. El fusese internat cu diagnosticul de "peritonita generalizata prin perforatii de ansa ileala". Cazul mortii lui Ursu a fost preluat de Procuratura Municipiului Bucuresti, care a stabilit ca moartea acestuia a fost patologica. Pe 26 decembrie 1989, sora inginerului Ursu, Georgeta Berdan, a depus o cerere de redeschidere a cazului la Comisia CFSN privind rezolvarea plangerilor victimelor regimului comunist. Dupa sapte ani de cercetari, Parchetul General l-a gasit vinovat de moartea lui Ursu pe Marian Clita si l-a deferit justitiei. De asemenea, Parchetul General a stabilit ca se fac vinovati de infractiunea de abuz in functie col. Vasile Gheorghe (fost ofiter in cadrul Directiei a VI-a din DSS), lt. col. Tudor Stanica (seful Directiei de Cercetari Penale DSS) si lt. Mihail Creanga (fost sef al Penitenciarului), dar faptele lor au fost amnistiate potrivit unui decret.