FUNDATIA "GHEORGHE URSU"

Un parlamentar european are temeri privind un proces din Romania 

Cazul disidentului Gheorghe Ursu se internationalizeaza

Cotidianul, 27 sept 2003, Lucian Gheorghiu

Liberala finlandeza Astrid Thor, membru al Parlamentului European, le-a cerut ambasadorilor la Bucuresti ai statelor UE sa urmareasca atent raspunsul Curtii Supreme de Justitie la apelul celor doi ofiteri de Securitate condamnati pentru uciderea, in 1985, a disidentului Gheorghe Ursu. Rugamintea este inclusa intr-o scrisoare deschisa adresata Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, datata 21 august (cu patru zile inainte de precedenta data de judecare a recursului) si publicata pe pagina de Internet a parlamentarului european, care a urmarit timp de mai multi ani derularea procesului referitor la moartea inginerului Ursu.

"Ca problema urgenta, va scriu pentru a va atrage atentia asupra riscului privind un caz de injustitie in Romania. Acesta se refera la lungimea procesului referitor la uciderea disidentului Gheorghe Ursu, care a fost arestat, torturat si omorat in inchisoare de politia secreta a lui Ceausescu, Securitatea, in 1985. Cazul sau a devenit binecunoscut in Romania si in strainatate si este un exemplu trist al lipsei de independenta si dreptate in sistemul legal din Romania", se arata in scrisoare.

Parlamentara adauga faptul ca, la fel ca familia lui Gheorghe Ursu, se teme ca "autoritatile romane incearca iar sa obstructioneze Justitia in privinta lui Gheorghe Ursu: la patru saptamani de la emiterea mandatului, politistii au evitat sa-i aresteze pe criminali", iar procurorul general a facut recurs impotriva sentintei Curtii Supreme, invocand "absurdul pretext procedural", ca si faptul ca pedeapsa este prea aspra.

"In Romania de azi, autoritatea, a carei datorie este sa acuze criminalii, incearca, de fapt, sa-i absolve de vina pe cei mai notorii acoliti ai lui Ceausescu", afirma Astrid Thors, care insista ca oficialii diplomatici sa urmareasca modul in care continua procesul, eventual chiar trimitand pe cineva in sala de judecata.

"Sper ca Uniunea Europeana sa se exprime clar fata de autoritatile romane ca orice interferenta, nedreptate ori abuz in sistemul legal vor fi considerate un important pas inapoi in drumul Romaniei spre Europa", se arata in incheierea scrisorii.

Curtea Suprema de Justitie va decide, in 10 octombrie (dupa ce a amanat pronuntarea la termenul din 25 august a.c.), daca sentinta instantei inferioare a fost corecta in cazul coloneilor Tudor Stanica si Mihai Creanga, condamnati la cate 22 de ani de inchisoare.

Reamintim ca doi dintre cei trei judecatori, Stefan Mateescu si Lucia Popescu (sotia fostului colonel Gioni Popescu), desemnati sa judece contestatiile apararii, dar si pe cele ale celor doi colonei, s-au abtinut sa judece cauza, motivand ca sunt in relatii de amicitie cu inculpatii sau cu avocatii lor.