FUNDATIA "GHEORGHE URSU"
Gheorghe Ursu
"Cazul  Ursu"
Prima Pagina
 

Christian Levant - Evenimentul Zilei, aprilie 2003

Capii Securitatii vor fi audiati in procesul Ursu

Magistratii de la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti (TMTB) au solicitat din nou, ieri, procurorilor militari de la Parchetul General dosarul generalilor de Securitate cercetati in legatura cu moartea disidentului Gheorghe Ursu, in 1985. Dosarul generalilor, care trebuia sa ajunga la TMTB, este o lucrare judiciara ultrasecreta ceruta de judecatori in baza declaratiilor unor fosti securisti audiati la unul dintre termenele anterioare ale procesului. Tot ieri, s-a cerut instantei sa aprobe o noua lista cu 40 de martori, persoane care se aflau in beciurile Militiei si Securitatii din Calea Rahovei in aceeasi perioada in care a fost omorit in torturi Gheorghe Ursu. Instanta a fixat un nou termen de judecata, cind va fi audiat ultimul si cel mai important martor de pe vechea lista: generalul Vasile Gheorghe, fostul sef al temutei Directii a Vl-a a DSS.

Dosarul generalilor

Dosarul generalilor DSS, cerut de judecatorul militar Liviu Pirvu, ii vizeaza, in primul rind, pe generalii Iulian Vlad (fost sef al Securitatii) si Vasile Gheorghe (fost sef al Directiei a VI-a a DSS), dar si pe generalii Homosteanu si Bucurescu. Ultimii doi, alaturi de fostul ministru de externe Stefan Andrei, vor fi cercetati, se pare, in mare secret intr-un dosar penal privind "implicatiile la virf" ale mortii lui Gheorghe Ursu. Lovitura de teatru in "cazul Ursu" a avut loc in timpul audierilor de la termenul anterior, referitoare la vinovatia fostilor ofiteri de militie Stanica si Creanga, ambii trimisi in judecata pentru moartea lui Ursu. Atunci, fostii ofiteri DSS Hodis si Dumitraciuc au declarat ca "Iulian Vlad a dat dispozitie ca dosarul Ursu sa fie predat (n.r. - de la Securitate) la Inspectoratul General al Militiei" si ca, dupa moartea lui Ursu, "s-au facut cercetari administrative in Directia a Vl-a a DSS, din ordin de sus", prin implicarea celor "din suprastructura - Ministerul de Externe si CC al PCR".

Depozitiile lui Hodis si Dumitraciuc ar putea rasturna mersul procesului; ele s-au facut in prezenta lui Andrei Ursu, fiul fostului disident, care a venit special din America pentru a-i privi in ochi pe "tortionarii" tatalui sau. "Procesul Ursu face parte din procesul comunismului", ne-a declarat Andrei Ursu.

Fostul director al Spitalului Colentina, cerut ca martor Avocatul familiei Ursu a cerut TMTB sa audieze alti 40 de martori care ar putea face lumina in ceea ce priveste presupusul mediu de teroare din beciurile militiei si Securitatii, inainte de '89, in conexiune cu acuzele grave aduse celor trei fosti militieni sefi - Stanica, Creanga si Burcea - judecati in procesul Ursu. Printre cei 40 de martori se afla fosti medici, ingineri, avocati, toti inchisi la Rahova in 1985. In capul listei este chiar medicul Ion Anghel, fost director al Spitalului Colentina. Desi nu figureaza pe lista, in aceeasi perioada cu cei 40 a fost inchis si celebrul Gelu Voican Voiculescu.