Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 - Directia Cercetare
Aceasta pagina reprezinta adresa temporara a Directiei de Cercetare a IRRD'89, pana la reconstruirea propriei sale prezente pe internet.

Antet IRRD

ANUNT IMPORTANT: 

La sediul IRRD'89 din strada C.A.Rosetti nr. 33 se pot depune dosare pentru
concursul de angajare pentru cercetatori (CSII, CSIII, CS si ACS
).

Cercetarea Revolutiei in cadrul IRRD'89

IRRD'89 si-a reluat cercetarile istorice asupra Revolutiei in luna octombrie 2021 sub o noua conducere si intr-o noua directie.

Noua directie de cercetare porneste de la premisa - ancorata in cercetari anterioare - ca Revolutia Romana din Decembrie 1989 a fost spontana, autentica, si eroica.
Spontana – deci nu planificata. Din cercetaril nu rezulta ca ar fi fost combinata cu o lovitura de stat sau complot.  
Autentica – deci nu dictata, indusa, sau manipulata de forte externe.
Eroica - pentru ca revolutionarii si-au riscat viata in acele zile pentru a pune capat dictaturii Ceausescu pe 22 decembrie, si apoi pentru a apara ceea ce tocmai castigasera.

Aceste caracteristici au rezultat din investigatiile intreprinse in ultimii ani de o echipa din care a facut parte si cercetatorul american independent, Roland O. Thomasson, investigatii care s-au materializat in cartea Tragatori si mistificatori. Contrarevolutia Securitatii din decembrie 1989 (editura POLIROM, 2019). Un sumar video al cartii poate fi vizionat aici: Cine a tras la Revolutie”.

Cercetarile pornesc de la rezultatele adunate pana acum, pe care le vom supune dezbaterii intregii echipe de la IRRD'89 (ca si celei de la IICCMER, in masura in care se va forma o astfel de echipa si ni se va alatura). Vom ajusta premisele in baza feedback-ului echipei, astfel incat sa avem o baza cat mai solida de la inceput.

Motivatia noii directii de cercetare

Dupa 32 de ani, istoria Revolutiei este denaturata iar dosarele penale se impiedica intre instante si procurori. Tragatorii in combinezoane negre (atat de prezenti in zilele Revolutiei: vazuti, unii prinsi cu legitimatii USLA sau Directia a Va la ei, unii chiar impuscati), armele speciale, gloantele de calibru redus, focurile din casele conspirative sau din blocurile din jurul unitatilor militare – aceste fapte au fost obliterate. Teoriile negationiste abunda: ca Revolutia ar fi fost instigata de forte externe, sau chiar de Securitate, care l-ar fi tradat pe Ceausescu (lucru nesustinut de probele avute la dispozitie); ca Securitatea ar fi depus armele pe 22 (lucru dovedit fals); ca si dupa 22, ar fi fost vorba de rusi, unguri, sau chiar CIA (adica o intoarcere la teoria dictatorului insusi); sau ca armata si revolutionarii s-au impuscat intre ei ca prostii, sau in virtutea unei psihoze colective.

IRRD a dus o ampla activitate de cercetare, deseori cu acribie. Si totusi, intrebari cheie ale societatii românesti privind teme sensibile precum identitatea actorilor vinovati de actele teroriste de dupa fuga cuplului Ceausescu au ramas fara un raspuns acceptabil. Cum au fost posibile atâtea scenarii privind Revoluția, caricaturale sau manipulatorii, fără ca să existe o dezmințire de autoritate a lor? Cum a ajuns Curtea Europeană sa sanctioneze statul român, inclusiv pentru neinfaptuirea, intr-un timp rezonabil, a actului de justitie in cauza Revolutiei?

Neimplicarea fermă sau pur și simplu, neadecvată, a IRRD, în dezbaterea acestor intrebari-cheie a contribuit și ea la rezultatul nedorit. Faptul ca cercetarile istorice, pe langa cele juridice, nu au reusit sa dea un raspuns plauzibil, solid argumentat stiintific, la intrebarea: cine a tras in noi dupa 22, a lasat o rana deschisa pe constiinta poporului roman. De aici, neincrederea in justitie, in institutiile statului in general (de la servicii la partide politice), si chiar in institutele de cercetare.

Tema initiala principala de cercetare

Colegiul National al IRRD'89 a aprobat in luna octombrie 2021 propunerea pentru o noua directie de cercetare. Deschidem astfel un nou capitol in investigatiile istorice la IRRD, cu un accent pe remedierea lacunei majore descrise mai sus. Faptul ca multe din cercetarile IRRD, fie au ocolit problema celor 1000 de eroi martiri de dupa 22 (de patru ori mai multi decat pana atunci), fie au concluzionat – ocazional – ca teroristii totusi au existat, dar au ramas neidentificati chiar si institutional, a contribuit la suspiciunile cunoscute: teroristii au fost convenabil inventati de IRRD sau au fost imaginati; sau au fost KGB-isti, DIA sau chiar armata romana incercand, intr-un mod nebulos, sa-si spele mainile de sangele varsat la Timisoara. Astfel, tema stiintifica principala initiala care a fost aprobata de Colegiul National al IRRD'89 este Cercetarea imprejurarilor si identificarea vinovatilor pentru actele de violenta si decesele din decembrie 1989.

Speram ca si IICCMER, cu care Fundatia Gheorghe Ursu a stabilit un  parteneriat care are ca obiect colaborarea în domeniul recuperării memoriei represiunii din timpul Revoluției din decembrie 1989” , deci pe o tema similara, sa ni se alature cat mai curand, si sa formam o colaborare inter-institutionala libera de orice ingerinte politice sau ideologice, cu unicul scop de a aduce la lumina adevarul.