FUNDATIA "GHEORGHE URSU"
Gheorghe Ursu
"Cazul  Ursu"
Prima Pagina
 

Tortionarii lui Ursu, 22 de ani de inchisoare
Christian Levant, 15 Iulie 2003, Evenimentul Zilei

Instanta a dispus si arestarea fostilor colonei de Militie Tudor Stanica si Mihail Creanga

“22 de ani de inchisoare, opt ani de intreruperea drepturilor civile, degradare militara, 999 milioane de lei daune morale si arestarea preventiva”. Aceasta este pedeapsa la care Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat pe tortionarii fostului disident anticomunist Gheorghe Ursu, omorit in bataie, in 1985, in beciurile Militiei si Securitatii din Calea Rahovei.
Conform sentintei, “inculpatii Tudor Stanica (n.r. - fost sef adjunct al Directiei Cercetari Penale din IGM) si Creanga Mihail (n.r. - fost sef al arestului din Calea Rahovei) au fost condamnati, potrivit art. 174 si 175 lit. a din Codul de procedura penala la 20 de ani inchisoare, opt ani intreruperea drepturilor prevazute in art. 64 si degradare militara”. La aceasta pedeapsa s-a adaugat un spor de cite doi ani intrucit s-au retinut circumstante agravante si s-a constatat ca faptele de omor si omor calificat “au fost savirsite din motive josnice”. Instanta a decis ca, din cei 22 de ani de inchisoare, inculpatii sa execute doar 11 ani deoarece jumatate din pedeapsa a fost gratiata de decretul lui Ceausescu din 1988. Pe motiv ca faptele sint deosebit de grave, judecatorul Viorel Podar a dispus, prin incheierea de sedinta, arestarea preventiva a celor doi inculpati. De asemenea, instanta a admis si actiunea civila inaintata de familia Ursu, respectiv de Andrei, fiul lui Gheorghe Ursu, Sorana, sotia, si fiica, Olga, condamnindu-i pe inculpati la plata, in solidar, a cite 333 de milioane de lei pentru fiecare parte civila, sume indexate in conformitate cu rata inflatiei. Tudor Stanica si Mihail Creanga urmau sa fie arestati in cursul zilei de ieri. Cei doi au fost trimisi in judecata, alaturi de Stefan Burcea (fost gardian la Rahova, judecat intr-un dosar disjuns), in noiembrie 2000, sub acuzatia de complicitate la omor calificat, prin rechizitoriul intocmit de generalul magistrat Dan Voinea, la acea vreme seful Sectiei Parchetelor Militare.

“Calatorul” Ursu, urmarit 20 de ani

Conform dosarului de urmarire informativa pe care SRI l-a pus la dispozitia Parchetului Militar, inginerul si poetul Gheorghe Ursu a intrat in atentia Securitatii inca din anii '60, el fiind urmarit in doua operatiuni secrete distincte: in actiunea cu numele de cod “Calatorul” si in dosarul “Udrea”. In operatiunea “Calatorul”, Ursu era urmarit din cauza deplasarilor in strainatate, convorbirilor telefonice si scrisorilor catre alti disidenti din afara tarii, printre care Monica Lovinescu si Virgil Ierunca de la postul de radio “Europa Libera”. In anii '70 si la inceputul anilor '80, Gheorghe Ursu a trimis la “Europa Libera” mai multe scrisori care s-au citit pe post. In una dintre ele,  Ursu il acuza pe Ceausescu de crima, pentru modul iresponsabil in care a sistat lucrarile de consolidare a blocurilor avariate de cutremurul din '77. In cea de-a doua operatiune, Ursu a fost urmarit pentru ca tinea un jurnal secret in care vorbea despre toate faradelegile petrecute in Romania pe parcursul a peste 50 de ani. Pentru ca despre cazul Ursu se aflase deja la Departamentul de Stat al SUA, Securitatea a hotarit “lichidarea sa cu costuri politice minime”, dindu-l pe mina Militiei si transformindu-l intr-un “infractor de drept comun” pe motiv ca detinea valuta ramasa de la calatoriile in strainatate. Conform rechizitoriului intocmit de generalul Voinea exista la dosar “o nota a fostei UM 0544 (n.r. - fosta Directie de Spionaj al Securitatii) din care rezulta reactiile unor congresmeni si personalitati din SUA pe marginea cazului Ursu”.

Teroarea sistematica din beciurile Securitatii

Gheorghe Ursu a fost bagat in beciurile Militiei unde a fost torturat sistematic de informatorii comuni ai Militiei si Securitatii, printre care Radu Gheorghe, zis Gicuta, si Marian Clita, cei care i-au dat ultima lovitura provocindu-i moartea. “Am primit dispozitie din partea lt.-col. Creanga Mihail si din partea lt.-col. Tudor Stanica, ca impreuna cu Radu Gheorghe sa executam un regim de teroare asupra lui Gheorghe Ursu (...)”, a declarat la proces Marian Clita. Zeci de martori (profesori universitari, doctori, ingineri, avocati) care au fost si ei inchisi in acelasi timp cu Ursu, au relatat in timpul procesului cum in beciurile de la Rahova au murit torturate si alte persoane in afara de disidentul Gheorghe Ursu. (Ch.L.)