FUNDATIA "GHEORGHE URSU"
Gheorghe Ursu
"Cazul  Ursu"
Prima Pagina
 

Tortionarii lui Ursu, de negasit
Christian Levant, 17 Iulie 2003, Evenimentul Zilei

Fostii colonei de Militie Tudor Stanica si Mihail Creanga, condamnati la 22 de ani de inchisoare pentru omor, au fost dati ieri in urmarire generala

Fostul sef al Directiei de Cercetare Penala a Militiei, Stanica Tudor, si fostul sef al arestului Militiei, Mihail Creanga, condamnati, in urma cu patru zile, la cite 22 de ani de puscarie pentru uciderea, in 1985, a disidentului Gheorghe Ursu, au fost dati, ieri, in urmarire generala si in consemn la frontiera. Urmarirea operativa a celor doi capi ai fostei Militii este invaluita in mister, mai ales dupa ce, intr-o prima faza, politistii sustineau ca punerea in executare a mandatelor de arestare emise de Curtea de Apel Bucuresti este “floare la ureche”. Anumite surse afirmau ieri ca Stanica si Creanga ar fi plecat peste hotare, profitind atit de relatiile lor in politie si serviciile secrete, cit si de “timpii morti” care apar intre emiterea mandatului de arestare si punerea lui in executare. Insa, conform unor date de ultima ora, cei doi fosti colonei de Militie nu ar fi plecat totusi din tara. Motivul: cel putin Stanica, fost director al Credit Bank, are destule afaceri in Romania (impreuna cu ginerele sau, Emil Burcea) pe care nu le poate lasa.
Biroul de presa al Politiei Capitalei ne-a informat ieri ca politisti de la Serviciul Urmariri s-au dus, inca de marti, la locuintele fostilor militieni, respectiv, pe strada Rafael Sanzio (in apropiere de Biserica Armeneasca), unde isi are domiciliul oficial Tudor Stanica, si pe strada Visarion (la doi pasi de Piata Romana), unde locuieste Mihail Creanga. Politistii aveau misiunea de a pune in executare mandatele de arestare preventiva pe 30 de zile emise de Curtea de Apel Bucuresti. Dupa ce nici Creanga, nici Stanica nu au fost gasiti la domiciliu, Serviciul Urmariri a facut formele pentru a fi dati in urmarire generala. Automat, cei doi au fost dati si in consemn la frontiera. “In prezent se executa activitati pentru identificarea locului unde se afla cei doi, spre a fi prinsi si introdusi in arest. Nu sint informatii ca ar fi plecati in afara tarii”, ne-a declarat ieri comisarul Nicolae Vasilescu, de la Biroul de presa al Politiei Capitalei.