FUNDATIA "GHEORGHE URSU"
Gheorghe Ursu
"Cazul  Ursu"
Prima Pagina
 

Miercuri, 15 noiembrie 2000, ora 11.00

Conferinta de presa organizata de Fundatia Gheorghe Ursu cu ocazia inceperii grevei foamei de catre Andrei Ursu, pentru rezolvarea "Cazului Ursu".
(La sediul Grupului pentru Dialog Social, Calea Victoriei 120.)

Domnul Andrei Ursu va incepe greva foamei miercuri 15 noiembrie la ora 9.00, la sediul GDS, pentru trimiterea in instanta de judecata a dosarului asasinarii lui Gheorghe Ursu si a ofiterilor de Securitate si Militie care conform probelor din dosar, sunt prezumti a fi fost co-autori, complici si instigatori la aceasta crima politica. Sunteti invitati sa participati la conferinta de presa ocazionata de aceasta actiune unde se vor expune mai multe detalii despre stadiul actual al dosarului.
Fundatia Gheorghe Ursu 
14 noiembrie 2000


Conferinta de Presa in legatura cu evolutia "Cazului Ursu" 
si intrevederile avute de fiul lui Gheorghe Ursu, Andrei Ursu,  care se afla in greva foamei pentru rezolvarea cazului asasinarii tatalui sau. 
(Conferinta de Presa va avea loc vineri 17.11.2000 la orele 12:00 la sediul GDS - Calea Victoriei 120)

Declaratie de presa 
Ca urmare a declansarii grevei foamei de catre Andrei Ursu, acesta a avut doua intrevederi cu reprezentanti ai parchetului si respectiv, ai Ministerului de Justitie.
In discutia avuta cu domnul Procuror General Mircea Criste, acesta a pretins ca, dupa datele pe care le detine, prima plingere primita de domnia sa pentru rezolvarea cazului uciderii lui Gheorghe Ursu dateaza doar din iunie anul curent. Un fapt cel putin ciudat, deoarece domnul Andrei Ursu incepind din anul 1990, si apoi intre anii 1996 - 2000, a depus numeroase plingeri si memorii pentru rezolvarea cazului uciderii lui Gheorghe Ursu, inregistrate atit la sectia Parchetelor Militare, si inminate direct domnului general Dan Voinea, cit si la Ministerul Justitiei. Din toate aceste documente rezulta ca domnul Dan Voinea se ocupa deja de acest caz, asa cum se ocupase si in 1990. Ramine de neinteles cum domnul Mircea Criste nu stia de ancheta intreprinsa de domnul general Dan Voinea, incepind din decembrie 1996, desi aceasta investigatie a avut un larg ecou si in presa. Aflind insa acum de existenta acestei anchete si a dosarului complet pentru a fi trimis in instanta, domnul Mircea Criste si-a exprimat intentia de a-i transfera oficial cazul domnului Dan Voinea, si a-i cere domniei sale rezolvarea cit mai grabnica a cazului, inclusiv transmiterea documentelor aflate la dl. Stanca (Parchetul Militar).
Fundatia Gheorghe Ursu


Comunicat de presa.

Declaratie de greva foamei.


Pentru trimiterea in instanta de judecata a dosarului asasinarii lui Gheorghe Ursu si a ofiterilor de Securitate si Militie care conform probelor din dosar, sunt prezumati a fi fost co-autori, complici si instigatori la aceasta crima politica
Pe 17 noiembrie, se implinesc 15 ani de la asasinarea tatalui meu in beciurile Securitatii.  Cu doua zile inainte, pe 15 noiembrie, fusese torturat in mod fatal de anchetatorii si complicii acestora din arestul din Calea Rahovei. 
De mai bine 10 ani astept rezolvarea acestui caz, simbolic pentru bestialitatea regimului ceausist, de catre institutiile post-decembriste. 
Generalul Dan Voinea, seful parchetelor militare, care s-a ocupat inca din 1990 si in ultimii ani de acest caz, a condus o  ancheta  si a instrumentat dosarul care dovedeste fara dubiu participarea, instigarea si complicitatea unor ofiteri din fosta Securitate si Militie la acest asasinat politic. 
Desi dosarul este practic incheiat, generalului  Dan Voinea i s-a luat posibilitatea de a dispune punerea lui pe rol, in urma unei dispozitii a Procurorului General Mircea Criste. Intrucit am epuizat toate celelalte optiuni la care am recurs in ultimii 10 ani - cereri la Parchet, SRI si catre Ministrul Justitiei, scrisori deschise catre Presedinte, apeluri in presa semnate de nenumarati reprezentanti de marca ai culturii romane si societatii civile, solidari cauzei noastre (si carora le multumesc din suflet), etc. -, declar greva foamei, incepind de miercuri, 15 noiembrie 2000, ora 9:00 dimineata. 
Prin aceasta actiune cer trimiterea neintarziata in instanta a dosarului instrumentat de domnul general  Dan Voinea, pentru ca  persoanele implicate in acest caz de  asasinat politic, fostii ofiteri de Securitate si Militie,  faptuitori  sau instigatori  la omor, sĺ fie în  sfârsit deferiti Justitiei. 
Multumesc Grupului pentru Dialog Social pentru permisiunea de a desfasura aceasta actiune in incinta sediului sau din Calea Victoriei nr. 120.  Pe parcursul acestei actiuni intentionez sa ma deplasez, in fiecare din zilele lucratoare, in fata Ministerului Justitiei intre orele 9:00-10:00 (cu exceptia zilei de 15 noiembrie) si in fata Parchetului General intre orele 16:00-17:00, atit timp cit voi putea face aceasta deplasare.
Andrei Ursu

Stimate domnule Ministru Valeriu Stoica, 
Stimate domnule Procuror General Mircea Criste,

Credem ca sunteti la curent cu situatia cazului Gheorghe Ursu, inginerul si poetul ucis in inchisoare de Securitatea ceausista. Generalul Dan Voinea, seful parchetelor militare, care s-a ocupat inca din 1990 de caz, dar si in ultimii ani, a contruit un dosar care dovedeste fara dubiu participarea, instigarea si complicitatea unor ofiteri din fosta Securitate si Militie la acest asasinat politic, dupa cum si domnia sa il numeste. Zeci de depozitii ale martorilor si alte probe descriu tortura si in final, uciderea deliberata a acestui martir care a avut curajul sa-si exprime dezacordul cu nefasta politica ceausista, si care nu a acceptat sa-si tradeze prietenii, chiar si sub tortura.
Insa desi dosarul este practic incheiat, dupa cum spune si domnul Voinea, domnia sa se afla in imposibilitatea de a-l trimite in instanta ! Si acesta pentru ca, recent, cazul i-a fost luat de catre domnul Procuror General Mircea Criste, si dat unui alt procuror, domnul colonel Stanca. Iar din chiar spusele domnului Voinea, acest lucru s-a facut fara stiinta dinsului, desi domnul Stanca este subalternul sau.
Aceasta eroare judiciara (sau manevra ?) seamana atit de mult cu atitea alte incercari ale regimurilor anterioare, de a musamaliza acest caz, care iata, la 10 ani de la Revolutie, si la 15 ani de la uciderea lui Gheorghe Ursu, ramine o pata asupra Justitiei romane.
Domnule Valeriu Stoica, permiteti-ne sa va amintim vizita pe care ati facut-o Fundatiei Gheorghe Ursu in decembrie 1996, cu care ocazie ati promis tot concursul pentru elucidarea acestui caz simbolic. Ati vorbit despre necesitatea schimbarii constiintei civice si profesionale ale celor imputerniciti sa infaptuiasca actul de Justitie. Ati criticat, alaturi de noi, batjocura comisa in regimul anterior, cind dosarul fusese de asemenea luat din miinile domnului Voinea, de catre Procurorul General de atunci, domnul Vasile Manea Dragulin, pentru ca ofiterii de Securitate (cu care acesta din urma colaborase si in 1985 !) sa fie absolviti, cel putin temporar, de orice vina. Istoria din pacate, pare ca se repeta.
Aveti insa acum o ultima, buna sansa, si o datorie de onoare, de a demonstra ca acele cuvinte au avut, intr-adevar, substanta. Ca si domnul Mircea Criste - ce aspira la postul de ambasador in Germania, o pozitie de mesager al fragedei democratii romane in cea mai larga democratie europeana. Dosarul domnului general Dan Voinea, seful parchetelor militare, este complet, avind probe indubitabile. Chiar daca vizeaza fosti ofiteri inalti ai sistemului represiv ceausist, care dupa toate aparentele au inca o puternica influenta asupra societatii si institutiilor actuale, justitia nu mai poate astepta.
Memoria colectiva, aspiratiile opiniei publice de asanare morala, de rupere cu umilintele trecutului, va cer sa faceti acest ultim, simplu effort. De a permite trimiterea acestui dosar - al domnului Dan Voinea - in instanta, impreuna cu fostii ofiteri de Securitate si Militie implicati.

Va multumim anticipat,
Fundatia Gheorghe Ursu, Grupul pentru Dialog Social, Alianta Civica, asociatia Pro Democratia, Solidaritatea Universitara… 

Alianta Civica este alaturi de Andrei Ursu

  Începând de astazi, 15 noiembrie 2000, Andrei Ursu, fiul inginerului Gheorghe Ursu, asasinat în urma cu 15 ani în beciurile Securitatii, va intra în greva foamei pentru a sublinia ca de mai bine de zece ani justitia postdecembrista a blocat elucidarea acestui caz. Ca aceasta blocare este facuta intentionat o dovedeste faptul ca, dupa ce generalul Dan Voinea, seful Parchetelor militare a instrumentat dosarul, care dovedea fara dubiu participarea unor ofiteri din fosta Securitate si fosta Militie la acest asasinat politic, dosarul a fost retras din dispozitia procurorului general, împiedicându-se punerea sa pe rol. Ca si pâna acum, Alianta Civica este alaturi de domnul Andrei Ursu în eforturile pe care le depune pentru a lumina memoria tatalui sau si, implicit, pentru a cere justitiei române sa-si faca datoria. De altfel, cazul Gheorghe Ursu nu este nici pe departe singurul în care Alianta Civica a cerut, dupa noiembrie 1996, ministrului Justitiei sa contribuie, în cadrul prerogativelor sale, la functionarea corecta a sistemului judiciar. Hotarârea domnului Andrei Ursu de a intra în greva foamei este, în acelasi timp, cutremuratoare si profund simbolica.
Suntem alaturi de el.
CONSILIUL NATIONAL DE COORDONARE SI SENATUL ALIANTEI CIVICE