FUNDATIA "GHEORGHE URSU"

Greva foamei pentru dreptate 21 octombrie - 6 noiembrie 2014

Apelul pentru rezolvarea cazului Ursu a putut fi sustinut la change.org si aici.
Lista sustinatorilor. Imagini din timpul grevei.
Ecouri din presa.

Cronologie
 • 12.11.2014 - INCA UN PAS CATRE INFAPTUIREA JUSTITIEI. Curtea Militara de Apel Bucuresti confirma ordonanta Procurorului General de redeschidere a proceselor penale in cazul tortionarului Pirvulescu, dar si in toate cauzele reunite sub numele generic "Procesul Comunismului".
 • 11.11.2014 Fundatia Gheorghe Ursu transmite acest comunicat de presa.
 • 06.11.2014 - Dupa studierea ordonantei Procurorului General Tiberiu Nitu impreuna cu echipa de avocati, Andrei Ursu determina ca aceasta a dispus fara echivoc urmaririrea penala a tortionarului Pirvulescu, dar si a altor crime ale comunismului in Romania. Scopul protestului a fost atins, si chiar mai mult. Fiul lui Gheorghe Ursu iese din greva foamei.
 • 05.11.2014 - VICTORIE - cel putin pentru moment. Cititi aici adresa primita de la Parchet, ordonanta 2688/C/2014 a Procurorului General, si comunicatul de presa al lui Andrei Ursu, a familiei lui Gheorghe Ursu, si a Fundatiei noastre
 • 04.11.2014 Andrei Ursu (insotit de doamna doctor Camelia Doru, Radu Filipescu, si avocatul Alexandru Gica) s-a intalnit la Parchetul General cu procurorul de caz Daniel Dinu, din echipa de procurori a Procurorului General Tiberiu Nitu. Domnul Dinu a studiat dosarul nou constituit privindu-l pe tortionarul Pirvulescu si toate dosarele anterioare (Stanica, Clita), fiind de acord ca probatoriul aflat in acele dosare nu a fost avut in vedere de procurorii si judecatorii ce au solutionat plangerile lui Andrei Ursu din 2007 si 2011, deci acel probatoriu reprezinta fapte si imprejurari noi ce justifica redeschiderea urmaririi penale asupra lui Pirvulescu Marin. De asemenea, domnia sa a studiat si a fost de acord cu sentinta penala nr. 49 a Curtii de Apel Bucuresti din 14 iulie 2003 privind pe Stanica si Creanga , care in baza acelui probator a stabilit ca vinovati de uciderea lui Gheorghe Ursu nu au fost doar inculpatii de atunci, dar si, in mod decisiv si sistematic, ofiteri de Securitate. Ca principiu, domnul Dinu a apreciat ca articolul 358 Vechiul CP (infractiuni  contra pacii si omenirii), explicitat in art. 439 Noul CP sub denumirea echivalenta de infractiuni contra umanitatii, se aplica crimelor politice din timpul regimului comunist, asa cum de altfel s-a aplicat si in cazurile Visinescu si altii. Domnul Dinu ne-a spus ca formuleaza in acest moment concluziile domniei sale, pe care le va finaliza "in cursul acestei zile, cel mult miine" si le va inmina domnului Procuror General Tiberiu Nitu, care ma va contacta.
 • 03.11.2014 domnul Ministru Robert Cazanciuc ii comunica lui Andrei Ursu ca echipa de procurori ai domnului Procuror General Tiberiu Nitu au studiat dosarul, si ca domnul Nitu il asteapta miine la ora 10 la Parchetul General pentru a-i spune concluzia si care sunt urmatorii pasi.
 • 30.10.2014 Andrei Ursu vorbeste cu domnul Ministru Robert Cazanciuc care ii comunica faptul ca dosarul nou constituit privindu-l pe tortionarul Pirvulescu a fost transferat de la Sectia Parchetelor Militare la echipa de procurori de sub coordonarea directa a domnului Tiberiu Nitu, Procurorul General, care pana luni dimineata va comunica solutia. Andrei Ursu furnizeaza si aceste note pentru a usura munca procurorilor.
 • 29.10.2014 Procurorul militar Vasilache continua blocarea inceperii urmaririi penale a tortionarului Pirvulescu. Domnul Cosneanu se auto-pronuntase explicit, spunind ca ar fi "legat de miini" datorita "autoritatii de lucru judecat", ignorand faptul ca vinovatia lui Pirvulescu nu a fost niciodata judecata pe fond, si desi are acum toate probele - deci fapte si imprejurari noi ce nu au fost cunoscute de nici o instanta. Si totusi dl. Vasilache respinge prin aceasta ordonanta cererea noastra de desemnare a unui alt procuror de caz. 
 • 28.10.2014 la 8:30 Andrei Ursu a avut o intrevedere cu dl. Procuror General Tiberiu Nitu, la care a participat si domnul Radu Filipescu. Domnul Nitu a declarat ca nu a vazut pana acum plangerea mea impotriva domnului Vasilache, adresata in iulie, plangere ce fusese repartizata tot domnului Vasilache. Nu cunostea cazul uciderii lui Gheorghe Ursu prea bine, exprimandu-se la un moment dat in sensul ca acesta nu ar mai fost torturat de securitate in inchisoare. Domnia sa a parcurs in prezenta noastra un material scris de generalul Cosneanu ce prezenta punctul acestuia de vedere asupra dosarului disjuns. Cu aceasta ocazie am aflat ca plangerea mea trimisa domnului Codrut Olaru, adjunct al Procurorul General, in august 2014, fusese trimisa tot domnului Vasilache, si face acum obiectul unui nou dosar, 35/P/2014, la care incepuse la lucreze dl. Cosneanu. De remarcat ca acesta din urma nu solicitase vreodata materialul probator din instante, fara de care solutionarea acelei plangeri era imposibila. I-am spus domnului Procuror General ca am cerut desemnarea unui alt procuror pentru instrumentarea acestui dosar intrucat domnul Cosneanu se ante-pronuntase, solicitandu-i si domniei sale sa repartizeze dosarul unui superior ierarhic al domnului Vasilache, intrucat acesta mai daduse un NUP pe o plangere a noastra din 2011. De asemenea i-am solicitat domnului Procuror General sa ia act si de probatoriu, ce poate fi gasit usor pe situl Fundatiei Gheorghe Ursu. Discutand asupra incadrarii, domnul Procuror General s-a exprimat in sensul ar fi greu sa se aplice incadrarea la infractiunea de omor, intrucat pentru aceasta ar fi deja o hotarare definitiva  (cea de la TMTB), deci aparent invocand autoritatea de lucru judecat. Domnia sa nu a avut in vedere ca ceea ce s-a judecat la TMTB (Gunescu) nu a fost fondul cauzei, adica vinovatia lui Pirvulescu in raport cu faptele comise si evidentiate in probator (probator ce nici nu existase la dosarul acelei cauze), ci doar un aspect procedural, respectiv o plangere impotriva unui NUP. Mai mult, nu a remarcat aplicabilitatea art. 2781 CPP alin. 11, cf. caruia: “In situatia prevazuta in alin. 8 lit. a), persoana in privinta careia judecatorul, prin hotarare definitiva, a decis ca nu este cazul sa se inceapa ori sa se redeschida urmarirea penala nu mai poate fi urmarita pentru aceeasi fapta, afara de cazul cand s-au descoperit fapte sau imprejurari noi ce nu au fost cunoscute de organul de urmarire penala...”. Ori probatoriul care a fost acum in sfarsit regasit din instanta reprezinta o cantitate vasta de elemente noi ce evident nu au fost cunoscute de organul de urmarire penala.
 • Ulterior intalnirii cu domnul Nitu am aflat dintr-o convorbire cu dl. Ministru Cazanciuc ca dl. Procuror General a cerut dosarul respectiv de la SPM si-mi va comunica "intr-o zi maxim doua" rezolutia domniei sale. Am trimis domnului Ministru acest sumar al probatoriului, cu note in privinta coroborarii depozitiilor, actelor medicale si documentelor securitatii, si asupra articolelor de lege in care se incadreaza faptele pentru a ajuta pe domnul Procuror General in mai rapida evaluare a dosarului.
 • 27.10.2014 la ora 13:30, ca urmare a unor noi insistente la dl. Ministru Cazanciuc, dl. Vasilache i-a telefonat lui Andrei Ursu anuntandu-l ca au sosit dosarele solicitate, dar invitandu-l pentru a doua zi, sub motivul de a da timp procurorului de caz sa le "puna in ordine". Dupa mai multe insistente, Andrei Ursu a fost primit totusi de dl. Vasilache. Acolo a constatat ca dosarele sosite (cauza Stanica) contin intr-adevar toate probele asteptate, adica cele necesare inculparii tortionarului Pirvulescu, probe care nu se aflau in lucrarea disjunsa in 2003. Insa dintr-o discutie de inca doua ore cu domnul Cosneanu a rezultat ca acesta din urma pune sub semnul intrebarii  unele dintre aceste probe clare, incercand sa evite pana si posibilitatea refacerii dosarului disjuns. Mai mult, domnia sa s-a ante-pronuntat, invocand "autoritatea de lucru judecat" ca motiv pentru a nu incepe urmarirea penala asupra lui Pirvulescu. Domnia sa a ignorat faptul ca "lucrul judecat" de domnul Gunescu nu s-a bazat pe probe (evident inexistente), si nu s-a referit nici la fapta de tortura care a avut ca urmare moartea victimei. Andrei Ursu a facut cerere la dl. Vasilache pentru desemnarea unui alt procuror care sa faca acest dosar cu onestitate si profesionalism. Intr-o conversatie imediat ulterioara cu dl. Ministru Cazanciuc, acesta l-a invitat pentru a doua zi la 8:30 pentru o intalnire cu Procurorul General Tiberiu Nitu.
 • 25.10.2014 Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc l-a vizitat pe Andrei Ursu la GDS unde se afla de 5 zile in greva foamei. Domnul ministru l-a asigurat ca-si va folosi prerogativele constitutionale pentru a asigura refacerea si rezolvarea cat mai grabnica a dosarului tortionarului Pirvulescu.
 • In conditiile in care dupa trei zile de la ultima intalnire, si in a cincea zi de greva a foamei, nu a primit inca nici un raspuns de la Sectia Parchetelor Militare privind dosarele ce trebuiau preluate, pe 25.10.2014 Andrei Ursu trimite un nou comunicat cerand urgentarea demersurilor.
 • 23.10.2014 Andrei Ursu, aflat in greva foamei, trimite un nou comunicat de presa prezentand evolutia recenta a cazului.
 • 22.10.2014 Andrei Ursu este primit de adjunctul Procurorului General Bogdan Licu si apoi de Procurorul Militar Sef Ion Vasilache, care in urma unei discutii de 3 ore este de acord ca dosarul disjuns si probatoriul aferent nu au fost trimise de SPM, si deci ca dosarul nu a fost finalizat. Seful SPM a spus ca va cere ca acel dosar sa fie refacut din probele originale aflate in dosare instantelor unde s-au judecat cauzele Stanica / Creanga si Clita.
 • 21.10.2014 Andrei Ursu incepe greva foamei in semn de protest pentru musamalizarea dosarului format de procurorul Dan Voinea prin disjungerea din 12.03.2003. O conferinta de presa este tinuta la sediul Fundatiei Gheorghe Ursu si al Grupului pentru Dialog Social din Calea Victoriei 120, Bucuresti, pentru ora 13:00. La ora 16:30, Andrei Ursu este primit de ministrul Justitiei Robert Cazanciuc.
 • 20.10.2014 familia lui Gheorghe Ursu si Fundatia Gheorghe Ursu adreseaza un nou apel Primului Ministru Ponta, Ministrului Justitiei Cazanciuc, si Procurorului General Nitu cerind din nou identificarea dosarului disjuns sau refacerea acestuia, si solutionarea lui cat mai grabnica prin trimiterea in judecata a tortionarului PIRVULESCU. Mai multe organizatii civice, personalitati ale culturii romane, precum si prieteni si membri ai publicului larg semneaza acest apel in semn de solidaritate cu cauza dreptatii pentru Gheorghe Ursu. Lista sustinatorilor ramane deschisa.   
 • 16.10.2014, doamna Rica Vasiliu CREVELOS, inspector sef la Inspectia Judiciara a CSM respinge toate plangerile familiei lui Gheorghe Ursu, intr-un mod care demonstreaza ca si domnia sa se inscrie in angrenajul magistratilor clientelari ai fostei securitati. Doamna inspector sef cautioneaza cu larghete abjecta sentinta a domnului Gunescu. Intr-un alt raspuns incredibil, ignorand toate probele aduse si fara sa faca nici o cercetare la fata locului, doamna CREVELOS accepta docil versiunea domnului VASILACHE privind dosarul musamalizat de acesta din urma.
 • 04.08.2014, familia lui Gheorghe Ursu transmite un comunicat de presa si o scrisoare deschisa guvernantilor, ca urmare a:
  • recentei initiative parlamentare a domnului Sorin Iliesiu pentru o noua condamnare a crimelor comunismului 
  • reactiilor aparent angajate ale guvernantilor la aceasta initiativa (inclusiv cea a Primului Ministru Ponta, dupa care condamnarea anterioara, a presedintelui Basescu, a fost "o farsa")
  • raspunsurilor, tot recente, ale acelorasi guvernanti, dar mai putin angajate, dupa cum se poate vedea mai jos, la scrisorile din urma cu o luna
 • 23.07.2014, cabinetul Ministrului Cazanciuc contacteaza familia lui Gheorghe Ursu oferind o audienta. In mod surprinzator, pe 25.07.2014, acelasi cabinet comunica familiei ca singura zi disponibila ar fi luni 28 iulie, si aceasta poate doar telefonic, dupa care domnul ministru ar pleca in concediu pentru o luna. Pe 26-27 iulie, Andrei Ursu calatorestedin SUA la Bucuresti, si luni 28 iulie asteapta intreaga zi convorbirea sau intalnirea promisa, pentru ca la ora 16:30 sa i se comunice de la cabinet ca domnul Ministru nu are timp pentru el! Abia a doua zi, Andrei Ursu este primit de domnul Secretar de Stat Liviu Stancu, care nu stia nimic despre cazul Ursu. Andrei Ursu depune o plangere adresata Ministrului Justitiei, insotita de 32 de anexe cu probe, pentru tergiversarea si identificarea dosarului disjuns in 2003 si lasat in nelucrare la Sectia Parchetelor Militare (SPM). Dosar despre care seful sectiei, procurorul VASILACHE Ion, pretinde in continuare ca ar fi fost trimis altor parchete si instante, in pofida probelor scrise, indubitabile, ce pot fi vizualizate aici, care demonstreaza contrariul! Domnul Secretar de Stat Stancu promite ca domnul Ministru va solicita organelor de resort si Procurorului General rezolvarea plangerii printr-o ancheta impartiala si temeinica, si ca va urmari ca acest lucru sa fie dus la indeplinire.
 • 16.07.2014, familia a primit acest raspuns la ultima scrisoare adresata Primului Ministru Victor Ponta. Acesta trimite sesizarea la CSM, cerand acestora sa ne informeze despre rezultatul "analizei".
 • 15.07.2014, familia a primit acest raspuns la ultima sesizare adresata Procurorului General Nitu impotriva incercarii de musamalizare a dosarului disjuns in 2003 de catre procurorul VASILACHE. In mod de neinteles, raspunsul e semnat tot de domnul VASILACHE! Previzibil, acesta pretinde din nou ca dosarul disjuns in 2003 ar fi fost trimis Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC). Este cel putin ciudat ca o sesizare impotriva domnului VASILACHE este trimisa de Procurorul General spre "rezolvare" tot domnului VASILACHE! Domnia sa ignora probele atasate plangerii si nu face, evident, nici o cercetare la alte parchete si instante pentru a vedea ca de fapt dosarul disjuns in 2003 cu probatoriul impotriva tortionarului PIRVULESCU nu a ajuns nici la SUPC, nici celelalte parchete si instante ulterioare!
In acea disjungere, seful SPM de atunci, generalul Dan VOINEA, sublinia rolul decisiv al  securistilor in uciderea lui Gheorghe Ursu

"Cele de mai sus demonstreaza ca si dupa depunerea lui Ursu Gheorghe in arestul IGM cadre ale fostelor organe de securitate au continuat sa se ocupe de acesta. Probe in acest sens, in afara de cele sus-amintite, sunt si declaratiile martorilor CV, ISt, MGh, RV, CI, plut. Munteanu Ion, col Creanga Mihail, plt. Palamariu Florinel, Clita Marian, s.a. Martorii sus-amintiti au declarat ca motivul anchetei lui Ursu de catre ofiterii de securitate il constituia in continuare jurnalul sau in care facuse consemnari impotriva sotilor Ceausescu si despre relatiile cu prietenii din tara si strainatate ce aveau conceptii anticomuniste si modul cum a transmis scrisori la posturile de radio straine. Urmare a celor de mai sus Ursu Gheorghe Emil, in timpul detentiei, a fost supus unui regim dur, de exterminare, actiunile convergente ale lucratorilor de militie si securitate ducind la eliminarea fizica a lui Ursu Gheorghe Emil prin uciderea sa. Atat cauza mortii cat si motivul real ce a stat la baza cercetarii lui Ursu Gheorghe Emil de catre securitate au fost ascunse."

(Vezi documente si marturii care dovedesc motivele exclusiv politice ale torturii si asasinatului).

Rezulta ca probele pentru trimiterea in judecata a lui PIRVULESCU existau inca de atunci in dosarul 8/P/2001 si respectiv in cel disjuns la 2003, si ca mai era doar necesara audierea celor in cauza.Si totusi de atunci acel dosar al securistilor, printre care PIRVULESCU Marin, a ramas in nelucrare. Vezi aici corespondenta magistratilor si alte documente care atesta incercarea de musamalizare de catre Sectia Parchetelor Militare a acelui dosar disjuns, care nu a fost nici pana azi trimis in instanta de judecata.

 • 16.10.2013: O NOUA ABJECTIE A JUSTITIEI ROMANE:  Judecatorul GUNESCU Gabriel de la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a decis, in pofida probelor indubitabile si a legilor in vigoare, sa nu il trimita in judecata pe principalul asasin al lui Gheorghe Ursu, TORTIONARUL SECURIST PIRVULESCU Marin. Sentinta ce ne-a parvenit recent si poate fi vazuta aici este un document de pomina, in stilul dezinformarilor Securitatii ceausiste. Colonelul GUNESCU ignora faptele reale si postuleaza altele, false, intr-o masura atit de vadita, incit nu mai poate fi nici un dubiu asupra aservirii acestui magistrat intereselor tortionarului pe care trebuia sa-l judece, si pe care a incearcat in mai multe rinduri, intr-un mod flagrant, sa-l scoata basma curata. (Vezi detaliile dosarului PIRVULESCU).
Ecouri  din mass-media: