FUNDATIA "GHEORGHE URSU"
Gheorghe Ursu
"Cazul  Ursu"
Prima Pagina
 

Tortionarii lui Ursu, in sfirsit dupa gratii
Christian Levant

Ex-militienii Stanica si Creanga au iesit din birlog si s-au predat autoritatilor
Fostul sef-adjunct al Directiei de Cercetare Penala a Militiei, Tudor Stanica, si fostul sef al arestului Militiei, Mihail Creanga, gasiti vinovati de moartea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, au ajuns in sfirsit dupa gratii. Ei s-au predat duminica dupa-amiaza, la Politia Capitalei. Punerea lui Stanica si lui Creanga dupa gratii, linga "executantul" Marian Clita, mareste la trei numarul tortionarilor lui Ursu pedepsiti de Justitie. Asa cum arata, din America, Andrei Ursu, fiul disidentului ucis in 1985 in arestul Militiei si Securitatii din Calea Rahovei, adevaratii comanditari ai "crimei politice", generalii si coloneii de securitate cercetati intr-un dosar "strict secret", se afla, inca, in libertate.
Tudor Stanica si Mihail Creanga au fost cautati de politie timp de peste trei luni dupa ce Curtea de Apel Bucuresti ii condamnase la cite 22 de ani de inchisoare, pentru omor calificat. Pe numele lor fusesera emise mandate de arestare preventiva, pe 14 iulie, de catre judecatorul Viorel Podar, de la Curtea de Apel Bucuresti. Impotriva sentintei Curtii de Apel, atit coloneii (prin intermediul avocatului), cit si Parchetul au facut recurs la Curtea Suprema de Justitie. Alegindu-l ca avocat pe Ovidiu Bulai, fiul renumitului penalist Costica Bulai (unul dintre autorii actualului Cod penal si, in prezent, judecator la Curtea Costitutionala), Stanica si Creanga sperau intr-o rasturnare de situatie. Numai ca, intre timp, reprezentantii Parlamentului European, prin finlandeza Astrid Thor, au aratat ca monitorizeaza cu mare atentie cazul, tragind un semnal de alarma cu privire la o posibila musamalizare a acestuia. In urma recursului judecat vineri de Curtea Suprema de Justitie, fostii militieni au fost condamnati la cite 20 de ani inchisoare, din care au de executat doar zece, in urma decretului de gratiere emis de Nicolae Ceausescu in 1988. De asemenea, potrivit sentintei, cei doi vor fi degradati, iar timp de opt ani, dupa ce isi vor ispasi pedeapsa, le va fi interzisa exercitarea unor drepturi.
Andrei Ursu, fiul disidentului ucis in beciurile Securitatii, ne-a declarat ca aceasta hotarire definitiva a Curtii Supreme este doar un pas pentru a se ajunge la cei care au dat ordinul, adica la mai marii Securitatii si Comitetului Central, aflati acum in libertate, dar cercetati totusi de sectia Parchetelor militare intr-un dosar tinut la secret.
Andrei Ursu: "O incercare disperata a acestor tortionari de a minji memoria tatalui meu"
Un post de televiziune a prezentat ieri, in exclusivitate, un mesaj citit de Tudor Stanica potrivit caruia Gheorghe Ursu ar fi fost "omul Securitatii". "Ne vom adresa forurilor internationale pentru a le arata modul cum se infaptuieste justitia in Romania. Nu ne-am prezentat la judecarea recursului, sperind ca decizia aberanta a Curtii de Apel Bucuresti va fi desfiintata de Curtea Suprema de Justitie. Condamnarea dictata, insa, de Instanta Suprema denota ca Justitia in Romania nu reprezinta acea putere fundamentala a statului de drept si confirma inca o data ca in Romania sint oameni condamnati pentru ce au fost si nu pentru ce au facut. Gheorghe Ursu nu a facut nici un act public de disidenta. Disidenta sa a fost exprimata dupa moarte de catre familie care a urmarit obtinerea unor foloase materiale. Amintim ca atunci cind marea majoritate a populatiei nu putea calatori nici macar in Ungaria sau in URSS, Ursu Gheorghe calatorea peste tot numai in state din Europa de vest si, dupa fiecare calatorie, intocmea note si rapoarte informative catre Securitate in care descria in amanunt evenimentele din timpul calatoriei sale si, mai ales, discutiile avute cu diverse persoane. Aceste documente au fost atasate la dosarul cauzei, fiind prezentate ca acte de disidenta si nicidecum ca materiale informative impotriva persoanelor pe care le urmarea", sustine militianul Stanica Tudor. Fata de aceasta afirmatie, fiul lui Gheorghe Ursu, Andrei, ne-a declarat: "Este o incercare disperata a acestor tortionari sa mai minjeasca cu noroi memoria tatalui meu, acum, in momentul in care s-au vazut dupa gratii".