FUNDATIA "GHEORGHE URSU"
Gheorghe Ursu
"Cazul Ursu"
Prima Pagina
 

“Mengele” de la Rahova


Christian Levant Marti, 03 Iunie 2003


Fostii arestati politic dezvaluie torturile la care au fost supusi

  Dezvaluirile facute de “Evenimentul zilei” in legatura cu militia politica a anilor ‘80 nu au ramas fara ecou. Zeci de persoane, majoritatea victime, au sunat pentru a ne da detalii despre fostii tortionari si functiile pe care le ocupa acestia in prezent. Trei fosti detinuti de la Rahova ne-au oferit informatii inedite. Una dintre marturii este a unui om care vorbeste despre modul cum s-a incercat sa i se “spele” creierul. Celalalt - fost condamnat la moarte si scapat ca prin minune - cu amnistia din ‘88 - descrie acte de tortura fara precedent. Exista si un al treilea personaj, de la Cluj, arestat pentru detinere de bijuterii. Si el rememoreaza torturile indurate la Rahova. In toate cele trei marturii, ca un laitmotiv apare obsedant numele militienilor Stanica, Baciu, Neagu, Matei si, mai ales, cel al doctorului “Mengele” (n.r. - Constantin Damian), tortionari celebri pentru duritatea lor. A existat o “scoala a torturii” in arestul Militiei si Securitatii din Rahova? In continuare incercam sa raspundem acestei intrebari obsedante si, totodata, semnificative pentru istoria recenta a romanilor.

  “Au incercat sa-mi spele creierul”

  “In arest am fost in celula cu Nelu Banicioiu care a avut in gestiune niste bufete. I-au dat zece ani. Am mai fost cu unul care fusese director la ADESGO. Ala era de partea Militiei. Asta se intimpla in ‘85, dar am mai fost arestat si in ‘77. Erau niste lucruri acolo despre care, daca va povestesc, ati putea crede ca sint fantasmagorii. De pilda, au incercat sa-mi faca o spalare a creierului pentru 10.000 de dolari pe care n-am vrut sa-i dau lui Tudor Stanica. Pe mine m-a arestat prima data Ceacanica pentru ca as fi mierlit o gagica din Sibiu, una Anca Broscateanu, studenta. La perchezitie mi-au gasit vreo 200 de dolari si niste lantisoare din aur. Dupa aia s-a sucit treaba, ca de la crima m-au luat cu aurul si cu valuta si-mi cereau sa le dau cit mai mult aur si cit mai multa valuta. Poate va amintiti de cazul Anca si de cel care a supervizat dosarul. Unul Paun, procuror atunci, iar acum mare smecher la Parchetul General. Daca-l vad pe-asta nu stiu cum as reactiona. Si stiti de ce? Pentru ca ma batea Militia de fata cu el, iar eu ii spuneam: “Ba, nene, tu esti procuror si o sa te reclam la Procuratura Militara!”. Iar el imi zicea: “Ce vrei sa-ti fac eu?!”. “Eu am fost in arest in doua perioade: in 1977 si in 1985. Dupa ce am parasit ultima data arestul din Calea Rahovei mi-au trimis unii niste texte ca sa nu ma apuc sa fac reclamatii etc. De pilda, la arest era un gardian caruia i se spunea “Pis-Pis”. Asta avea un mers atit de usor ca nu auzeai cind ridica vizeta. Se uita prin celule si spiona ce fac detinutii fara sa fie vazut si auzit. Mai era doctorul arestului, caruia i se spunea “Mengele”. Era cadru medical. Acolo, in arest, era un cabinet, dar pina acum nimeni nu a vorbit despre asta. Te bateau, dar nu ca sa te omoare, cum i-au facut disidentului Gheorghe Ursu. Te bateau si, cind nu erau siguri daca mai traiesti sau nu, venea “Mengele”, doctorul, iti lua tensiunea si spunea: “Il mai bateti!” sau “Il mai lasati doua-trei zile, sa se mai refaca!”. In mod normal, doctorii au juramintul lui Hipocrat, dar asta, “Mengele”, n-avea nici o tangenta cu asa ceva”, ne-a spus C.P.

  “La mine n-a mers reeducarea”

  “Puscaria asta, din Romania, are o scoala care e un “secret de stat”. Astia care ies de acolo n-o sa zica niciodata adevarul-adevarat. O sa vi se para ciudat ce va spun, dar e un fel de secta, o “religie a raului”. Cei care vin de acolo mai mult oculteaza lucrurile. Si dezinformeaza foarte mult. Logic, ati putea crede ca si eu fac acelasi lucru, dar va spun ca eu am iesi nereeducat de acolo. Eu nu “am pus botul” la aceasta scoala care vine de la Macarenco, de la un rus nenorocit. Dar trebuie stiut ca atunci cind astia iti spala creierul la puscarie, nu mai ai ura pe ei, ci un fel de dragoste. La mine n-a mers reeducarea”, a completat C.P. (Ch.L., M.S.)

  “Unii au murit”

  “Sint si eu o victima a Rahovei. In ‘82 am fost arestat, iar in ‘84 am fost condamnat la moarte de Tribunalul Militar pentru subminarea economiei nationale. Am fost clasat in 22 decembrie, cu lovitura asta de stat, pentru ca mi-e greu sa-i spun revolutie. Au fost mai multe procese: cei de la Tirgoviste, noi, cei de la Ilfov, cei de la Buzau, Bacau si Onesti... Au fost multi, cred ca vreo 13, condamnati la moarte. N-a fost nimeni executat, dar, pe parcursul anchetei au fost citeva cazuri de persoane care au murit ulterior din cauza batailor primite. A fost chiar in dosarul meu un baiat de vreo 20 si ceva de ani caruia, la doi ani dupa condamnare, i s-a infectat rinichiul din cauza batailor incasate si a murit. Imi tremura carnea pe mine si acum cind ma gindesc. Am stat in celula cu Scaleschi, cu Iancu Lucian, directorul de la teatrul din Constanta, cu actualul general Iancu Marin, caruia i-a murit fiica la revolutie, cu Iuga, de la televiziune... In ce-i priveste pe cei din dosarul “Carnea”, au fost: de la Buzau - Papuc, de la Onesti - Oancea, de la Tirgoviste - Boiangiu. Nimeni din dosarul “Carnea” n-a fost executat”, ne-a declarat un fost sef de carmangerie, G.C., condamnat la moarte in ‘84.

  “Esti ca soarecele intr-un borcan”

  Mi-e si acum foarte frica. De atunci am invatat sa stau linistit si sa tac. Am fost condamnat la moarte pe vremea dictatorului, dar, daca ar fi stiut Ceausescu de abuzurile facute de subalternii lui in aresturi si puscarii, nu stiu ce le facea. Acum sint in functie toti cei care au contribuit atunci la intocmirea acestor “dosare-fantoma”, pentru ca eu asa le numesc. Cind le-am vazut fotografiile in ziar - Stanica, Vasiliu si toti ceilalti - m-a luat tremuratul. Au fost multi procurori care ne-au anchetat. Si Vasiliu, si altii. Dar nu procurorii, cit anchetatorii erau cei mai rai: Stanica si generalul asta caruia i-a murit nevasta, Voicu, care acum e seful scolii de politie si a fost comandantul IGP pina in ‘96. Domnul Voicu, cind am ramas o data cu el intre patru ochi, mi-a zis: “Nea G., n-ai incotro, esti ca soarecele intr-un borcan!””, ne-a mai spus interlocutorul nostru.

  “Ma bat eu singur”

  “Altul care batea rau era Baciu. Asta era cel mai dur. Nu stiu pe unde mai este acum. Stiu ca a fost anchetat in legatura cu mortii de la Timisoara, incinerati pe ascuns, la revolutie. Ce sa va spun, toti, la un moment dat, daca ni se spunea sa recunoastem ca am omorit pe mama, ziceam: “Da, domnule, am omorit-o!”, ca sa scapam de tortura. Ne torturau groaznic: pusi si la curent, pusi si la detector si, pe urma, dati pe mina altora, civili, care sa ne ia la omor. O data, pina sa ajung “la civili”, la cei care ma bateau, am zis: “Ba, nu mai dati in mine ca ma bat eu singur pentru ca nu mai suport sa ma bateti voi!”. Si am luat scaunul si mi-am dat cu el in cap de au sarit patru picioare in patru parti. Atunci a zis Tudor Stanica: “Ba, nu mai dati in asta!””. ( Christian Levant) Nota: Am incercat sa stam de vorba cu doctorul (n.r. - colonel in rezerva) Constantin Damian, poreclit “Mengele” de arestatii de la Rahova. Din pacate, nu am reusit sa vorbim decit cu fiul acestuia care ne-a spus ca tatal sau este plecat intr-un sat din nordul Moldovei si nu poate fi contactat.