FUNDATIA "GHEORGHE URSU"
Gheorghe Ursu
"Cazul  Ursu"
Prima Pagina
 


IN MEMORIAM GHEORGHE URSU - 75
(1 iulie 1926 - 17 noiembrie 1985)

Daca ar fi trait azi, 1 iulie, inginerul Gheorghe Emil Ursu, ppentru prieteni Babu, ar fi implinit 75 de ani. Dar el a fost ucis la 17 noiembrie 1985 la spitalul penitenciarului Jilava, dupa batai sistematice cauzatoare de moarte. Familia, prietenii, fundatia "Gheorghe Ursu" care lupata din rasputeri pentru pedepsire vinovatilor de torturarea si de moarte disidentului Gheorghe Ursu stiu foarte binecine a fost. Celorlalti romani, cetateni sau simple vietuitoare pe acest taram, numit Romania se cuvine sa le reamitim: Gheorghe Emil Ursu, nascut la 1 iulie 1926, la Soroca a fost un inginer constructor, poet, eseist, iubitor de literatura, muzica, teatru, film care a tinut un jurnal personal, timp de 40 de ani, in care critica dur regimul comunist, a fost denuntat si a platit cu viata.
Dupa 1990, un tanar regizor, Cornel Mihalache a realizat un portret al acestui martir al regimului comunist, ucis in inchisoare intitulat "Babu", cu care a luat un premiu. Fapt ce nu a modificatsoarta rejudecarii procesului Gheorghe Ursu, in sensul ca nici acum principaliii vinovati de condamnarea, torturarea si uciderea in inchisoare a lui Babu nu sunt pedepsiti. Dimpotriva, prospera. Aceste cateva ganduri nu se doresc decat rememorarea unui destin exemplar pentru un om obisnuit, care a depus marturie pentu viata, sau infernul nostru cotidian, de pana in 1989.
Babu a fost un poet nu doar pentru ca a scris literatura, pentru ca iubit oamenii de cultura, pentu ca a demascat ororile traiului nostru si pentru ca a refuzat sa-si demaste prietenii, pentru a se salva. Jurnalul sau, ramas si acum in seifurile Securitatii, ar fi incriminat multe nume consacrate: Nina Cassian, Goe Bogza, Lidia Iliesiu, Mirel Iliesiu, St. Augustin Doinas, Irinel Liciu, Vladimir Colin, Marcela Cordescu si multi altii.
Actorul Jorj Voicu, un prieten al vacantelor petrecute impreuna cu Nina Cassian si Ali Stefanescu in curtea Babuscai, de la 2 Mai, credea ca in Jurnal ar fi trebuit sa figurez si eu, care mi-am petrecut vacantele cu ei.
Azi, cand il amintim pe Babu, poezia lui "Intamplari" poete fi un omagiu si un indemn la nuitare:
....
"Uneori asisti la declinul frumusetii
Uneori filmul cel mai frumos
e fluierat de public
Uneori nu mai poti
Uneori cartile mint si amintirile mint Uneori dragoste moare
Uneori un poet e taiat de tramvai, labe murdare apasa pe tragci
perfid, o tara-si prohodeste visul
Uneori dragostea moare".

Amintirea lui Babu sa ne spuna mereu ca n-a murit in zadar.
Maraiana Saplas (text difuzat la emisiunea "Matianal, Radio Romania Actualitati, Duminica, 1 iulie 2001, ora 6.30)