FUNDATIA "GHEORGHE URSU"
Gheorghe Ursu
"Cazul  Ursu"
Prima Pagina
 

"Releul" Tudor Stanica

... B.M: Prin anul 1992, fiind prieten cu Gigi Constantinescu, de la el de acasa a trebuit sa plecam sa ne intalnim cu cineva pentru a da niste bani la PDSR, aproximativ 1 milion dolari. Ne-am intalnit cu persoana respectiva la restaurantul "Pescarus", in parcare, nu am intrat in restaurant, Gigi Constantinescu a dat o valiza diplomat cu suma ceruta.

G.D: Stiti cine era persoana care a luat banii?

B.M: Din cate am vazut si din ce mi-a spus Gigi Constantinescu, era vorba de Tudor Stanica.

G.D: Cine a spus ca Tudor Stanica va da banii la PDSR?

B.M: Gigi Constantinescu a precizat despre legatura cu Tudor Stanica si ca banii ii va da la PDSR.

G.D: Acest lucru s-a intamplat inainte de alegerile din 1992?

B.M: Da, inainte de alegerile din 1992.

G.D: La locul intalnirii v-ati deplasat cu masina?

B.M: Da, cu un Renault de culoare verde, din cate tin eu minte, in care se aflau trei persoane, soferul, Gigi si eu.

G.D: Cui apartinea masina?

B.M: Lui Gigi Constantinescu.

G.D: In afara de aceasta suma de bani, dinaintea campaniei electorale din 1992, in alte ocazii Gheorghe Constantinescu a mai dat bani?

B.M: Deci au mai fost ocazii cand am fost impreuna cu el si o data am dat 100.000 dolari numitului Tudor Stanica, dar nu stiu pentru care motiv sau fapta. Alta ocazie a fost cand ne-am intalnit cu Tudor Stanica in parcarea de la "Izvorul Rece", dar nu cunosc ce suma de bani i s-a inmanat exact, dar tot in jur de 100.000 dolari.

G.D: Stiti cu ce se ocupa Tudor Stanica la acea vreme?

B.M: Era angajat la acea data la o banca.

...

G.D: Relatati-ne alte episoade despre contactele cu alte grupari mafiote.

B.M: Din discutiile avute cu Gheorghe Constantinescu, se obtineau bani de la cei care recuperau bani de la asa-zisii datornici si erau ajutati de cineva care avea o functie foarte mare in aparatul de stat si in politie.

G.D: Pe ce anume va sustineti afirmatia asta?

B.M: Nu aveau de unde sa stie cei ce se ocupau de recuperari cine nu restituie banii decat daca erau bine informati de cineva din aparatul de stat sau politie, sume in valuta, contracte externe care nu au fost onorate, iar cei care recuperau banii trebuia sa dea o parte celor care ii pierdusera de fapt.

G.D: Cunoasteti cumva de unde proveneau banii, cel putin acel milion de dolari oferit de Gigi Constantinescu lui Tudor Stanica?

B.M: Se pare ca proveneau de la tiganii instariti sau de la altii...

G.D: Intelegem noi si dumneavoastra ne confirmati ca Tudor Stanica era un releu de legatura.

B.M.: Da, bineinteles.

Seful Politiei Capitalei, chestor Marian Tutilescu: / "Stanica si Creanga au lucrat in sistem si stiu cum sa se ascunda"

Dupa parerea comandantului Politiei bucurestene, mediatizarea cazului i-ar fi ajutat pe tortionari sa se ascunda mai bine

Operatiunea de prindere a celor doi fosti militieni, Tudor Stanica si Mihail Creanga, condamnati la inchisoare cu executare pentru uciderea dizidentului Gheorghe Ursu, este un soi de joaca de-a v-ati ascunselea, cel putin asa reiese din declaratia grabita oferita, ieri, ziarului nostru de catre chestorul Marian Tutilescu, seful Politiei Capitalei. Domnia sa sustine ca Stanica si Creanga sunt greu de prins. Acestia ar cunoaste tacticile de operare ale politiei si s-ar fi ascuns ori de cate ori ar fi fost dibuiti in vreun loc. "Ei cunosc cum pot fi identificati si-si iau masuri de precautie. Stanica si Creanga au lucrat in sistem si stiu cum sa se ascunda" - afirma seful Politiei Capitalei.

Despre faptul ca presa ii suspecteza pe politisti ca trateaza cazul cu superficialitate si chiar ca ii protejeaza pe militienii-tortionari, chestorul Tutilescu a refuzat sa faca vreun comentariu. Mai mult, seful Politiei Capitalei pretinde ca interesul jurnalistilor pentru caz ar fi adus prejudicii anchetei. In sfarsit, oficialul Politiei bucurestene a precizat, totusi, ca Stanica si Creanga sunt considerati infractori obisnuiti. "Nu mai dau declaratii, deoarece, ori de cate ori am facut precizari presei, ei s-au ascuns in alta parte. Este neproductiv sa mai dau declaratii. Noi ii privim ca pe orice persoane care sunt date in urmarire generala si continuam sa-i urmarim".

Tudor Stanica, fost loctiitor al sefului Directiei Cercetari Penale, numit sef cu puteri depline dupa doi ani de la moartea inginerului Ursu, si Mihail Creanga, un fel de responsabil al arestului institutiei, dar care nu se regaseste cu aceasta functie in arhiva unitatii, au fost gasiti vinovati pentru complicitate la omor si condamnati la 11 ani de inchisoare cu executare, degradare militara si obligati la plata unor daune de 1.000.000.000 de lei catre familia dizidentului Gheorghe Ursu. Politia Capitalei trebuie sa puna in executare mandatele de arestare provizorie eliberate de Curtea de Apel Bucuresti pe numele fostilor lucratori ai Ministerului de Interne, o data cu sentinta de condamnare.

Nicoleta Chiru

Cine sunt magistratii care ii garanteaza libertatea escrocului Gigi Boeru?

Aflat in libertate, interlopul a mai comis o inselaciune grava

Gheorghe Constantinescu, alias Gigi Boeru, cap al lumii interlope din Capitala, este liber sa-si continue inselaciunile si tepele, infractiuni grave pentru mediul economico-financiar. Pentru inselaciune a fost rearestat in data de 3 iulie a.c. de Politia din Bucuresti. Cum, dupa trei zile de arest, nu s-a mai confirmat prelungirea mandatului de arestare preventiva, Gigi Boeru este cercetat acum in stare de libertate, deoarece - nu-i asa? - nu prezinta pericol social! Acest infractor cu adevarat periculos a fost eliberat conditionat din inchisoare in luna octombrie 2002, cand mai avea de executat un rest de pedeapsa de 946 de zile, pentru comiterea altor inselaciuni grave. Aflat in libertate intre 2002-2003 si cum nu reprezenta pericol social, Gigi Boeru a mai pus la cale o inselaciune, cu marmura, o teapa in valoare de 4,5 miliarde de lei. Boeru, dandu-se drept reprezentant al unor firme din Arges, Gorj si Neamt, a semnat in fals mai multe file cec si bilete la ordin care nu aveau acoperire bancara. Marmura a fost rapid vanduta de Boeru, iar banii s-au evaporat in buzunarele "escrocului fara pericol social". Politia Capitalei si procurorii Parchetului TMB se asteapta, dintr-o zi in alta, sa inregistreze noi plangeri penale depuse de noi victime ale inselaciunilor marca Boeru.

Deja s-a aflat de o noua infractiune de acest gen, care formeaza obiectul unui nou dosar penal. Boeru, tot prin inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata, dandu-se drept "director marketing" al firmei nemtene SC Gigant Impex SRL, a ridicat de la SC Novatex din Pitesti produse textile in valoare de 8 miliarde de lei, prin aceeasi metoda, a biletelor la ordin fara acoperire - cea mai grava infractiune economica in mediul de afaceri din spatiul UE si SUA.

Cine sunt cei care ii garanteaza mereu libertatea lui Boeru?