FUNDATIA "GHEORGHE URSU"
Gheorghe Ursu
"Cazul  Ursu"
Prima Pagina
 

Sentinta dreapta in cazul Gheorghe Ursu
Mihail Mihailescu, 15 iulie 2003, Romania Libera

Pedepse grele pentru tortionarii disidentului

Dupa aproape trei ani de cand a inceput procesul, s-a facut in sfarsit dreptate in cazul disidentului Gheorghe Ursu, ucis de Securitate si Militie pe cand se afla in detentie. Dupa ce procesul a trenat timp indelungat la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, judecatorul de acolo si-a declinat competenta. Procesul a fost mutat la Curtea de Apel Bucuresti. Doar intr-o luna sentinta a fost data. Doi dintre fostii ofiteri de militie care au participat la asasinarea disidentului - Mihail Creanga si Tudor Stanica - au fost condamnati la pedepse grele. Cel de-al treilea fost ofiter de militie, Stefan Burcea, a cerut suspendare pentru motive de sanatate. Judecatorul a disjuns cauza, cerandu-i sa aduca dovezi puternice privind starea sanatatii. In termenul de ieri insa acelasi judecator si-a declinat competenta, pentru ca deja se pronuntase in cazul celor doi - conform art. 47, alin. 2 / Codul de Procedura Penala.

Mihail Creanga si Tudor Stanica au fost condamnati conform articolelor 174, 175, lit. a, cu aplicarea art. 75, lit. d, raportat la art. 13 Cod Penal prin schimbarea incadrarii juridice. Cei doi au fost condamnati la 20 de ani de inchisoare, 8 ani decadere din anumite drepturi conform art. 64, lit. a, b si c si degradare militara. La pedeapsa principala au fosat adaugati cate doi ani de inchisoare. In total a rezultat o pedeapsa de 22 de ani de inchisoare pentru fiecare din cei doi fosti ofiteri. Pedepsele au fost reduse insa la jumatate pentru ca a actionat un decret de amnistie emis de Ceausescu in 1988. Creanga si Stanica pot face 11 ani de inchisoare. Mai pe inteles, ei au fost condamnati pentru complicitate la omor, din motive josnice, la care s-au adaugat circumstante agravante. Le-au fost ridicate, de asemenea, drepturile politice si drepturile de a ocupa diferite functii.

Totodata, judecatorul Viorel Podar de la Curtea de Apel Bucuresti a hotarat ca inculpatii sa fie obligati, in solidar, la plata unor daune in valoare de 333 milioane de lei pentru fiecare parte civila. Iar partile civile au fost trei: Sorana Ursu (sotia disidentului ucis), Olga Ursu Stefan (fiica disidentului) si Andrei Ursu (fiul disidentului). Fiecare inculpat a fost obligat sa plateasca 10 milioane de lei cheltuieli de judecata catre stat si 15 milioane de lei cheltuieli de judecata catre partile civile.

De asemenea, judecatorul a dispus arestarea preventiva a inculpatilor pentru 30 de zile conform art. 350, alin. 1, art. 136, alin. 1, art. 148, lit. d si h din Codul de Procedura Penala. Cei doi fosti ofiteri au dreptul sa faca apel. Numai ca aici sunt probleme. Dupa noua procedura penala apelul trebuie judecat tot de Curtea de Apel Bucuresti, iar recursul de Curtea Suprema de Justitie. Dupa vechea procedura, apelul urma sa fie judecat de CSJ, iar recursul tot de CSJ, dar intr-un complet de opt judecatori. Oricum, partial s-a facut dreptate in cazul asasinarii disidentului Gheorghe Ursu.