FUNDATIA "GHEORGHE URSU"
Gheorghe Ursu
"Cazul  Ursu"       
Prima Pagina
 

IGP ii disculpa pe Stanica si Creanga
Adrian ARTENE

Avocatii fostilor militieni au atasat la dosarul de la Curtea Suprema o adresa remisa de Directia Cercetari Penale din care rezulta, culmea, ca in perioada 1985-1986 n-ar fi murit nici o persoana incarcerata in beciurile Cercetarilor Penale * Adresa semnata indescifrabil este un colac de salvare aruncat inculpatilor * Ea induce ideea ca leziunile de pe cadavrul lui Ursu au fost provocate in Spitalul Jilava, in timpul resuscitarii, si nu in celula de la DCP * In timp ce politistii si-au epuizat pistele, Fane Capatana pune pret pe capul lui Tudor Stanica: 1000 de dolari pentru fiecare informatie care poate conduce la capturarea fostului sef al Militiei Capitalei

Procesul presupusilor asasini ai disidentului comunist Gheorghe Ursu, care si-a gasit sfarsitul in 1985 in beciurile Militiei, a avut ieri a doua infatisare in fata instantei Curtii Supreme de Justitie. In lipsa inculpatilor Tudor Stanica si Mihail Creanga, care se sustrag in continuare de la punerea in aplicare a deciziei de la fond, unde au primit fiecare cate o pedapsa de 11 ani de inchisoare, instanta a hotarat sa amane pana in 26 septembrie judecarea cauzei.

Motivul l-a constituit faptul ca apararea a depus la dosar pe ultima suta de metri, mai exact vineri dupa-amiaza, motivele de recurs, asa incat av. Eugenia Crangariu, care reprezinta familia Ursu, n-a putut sa-si formuleze o replica solida.

ZIUA a aflat ca inculpatii invoca patru aspecte pentru casarea sentintei de la Curtea de Apel Bucuresti. Ei sustin in principal ca instanta militara si nu cea civila era competenta sa solutioneze cazul, intrucat cei doi presupusi asasini ai inginerului Ursu sunt ofiteri in rezerva. Altfel, avocatul Eugen Vasiliu mai puncteaza faptul ca procesul verbal de prezentare al materialului de urmarire penala n-ar fi fost semnat si de anchetatorul Dan Voinea, ci numai de inculpatul Stanica, ca instanta n-a tinut cont si de expertiza medico-legala din '85 si ca, una peste alta, n-ar fi intrunite elementele constitutive ale infractiunii de omor pentru care Stanica si Creanga au fost trimisi in judecata si condamnati ulterior.

Resuscitarea mortala

Altfel, la dosar a fost depusa si o adresa socanta a Directiei Cercetari Penale din Inspectatorul General al Politiei care mentioneaza ca in perioada 1985-1986 in arestul Militiei Capitalei n-a murit nici o persoana. Adresa in cauza semnata indescifrabil de "Seful Directiei", probabil Jenica Arion, recunoaste insa ca verificarile solicitate de av. Eugen Vasiliu au fost de mantuiala, intrucat multe dintre registrele de la acea vreme nu mai exista. Cu toate acestea, adresa face un urias serviciu inculpatilor: ea localizeaza moartea disidentului la Spitalul Penitenciarului Jilava, ceea ce vrea sa intareasca sustinerile apararii, potrivit careia leziunile de pe corpul victimei (constatate in '85 de medicul legist Marinescu) ar fi provenit nu de pe urma batailor aplicate de Clita in celula, ci pe urma incercarilor de resuscitare. Aceasta ipoteza este un ultim fir de care se agata inculpatii Stanica si Creanga pentru a scapa nepedepsiti. Este insa greu de crezut ca instanta suprema va inghiti o asemenea galusca, din simplul motiv ca resuscitarea nu putea lasa urme adanci la baza abdomenului, ci, eventual, in zona pieptului.

In alta ordine de idei, in timp ce urmele lui Stanica si Creanga sunt din ce in ce mai vagi, ofiterii din IGP marturisindu-ne ieri ca nu detin indicii clare unde s-ar ascunde cei doi, Stefan Dinu, zis Fane Capatana, s-a hotarat sa recompenseze cu 1000 de dolari orice informatie concreta care poate conduce la capturarea lui Tudor Stanica. Stefan Dinu a sustinut dintodeauna ca arestarea si condamnarea lui in dosarul "Caprice", in care a fost acuzat ca l-ar fi spintecat cu o sabie pe fotbalistul Laurentiu Lica, a fost o inscenare ticluita de Tudor Stanica si de apropiati ai acestuia cu care intrase in conflict pe marginea imprumutului unor uriase sume de bani catre Alexandru Raducan, patronul grupului de firme SANCA. "Consider ca este vinovat daca se ascunde de judecata. Eu unul am decis sa rasplatesc persoana care ajuta la retinerea lui, intrucat inteleg cat sufera familia lui Gheorghe Ursu si cat au suferit si alte victime ale lui Stanica", ne-a declarat Fane Capatana.