FUNDATIA "GHEORGHE URSU"
Gheorghe Ursu
"Cazul  Ursu"
Prima Pagina
 

Calaii s-au intors acasa,

Fostii colonei de militie, Tudor Stanica si Mihai Creanga, dati in urmarire generala din 14 iulie, dupa ce au fost condamnati de instantele de judecata la ani grei de inchisoare pentru uciderea disidentului Gheorghe Ursu, s-au predat duminica dupa-amiaza, la sediul Directiei de Cercetari Penale din IGP din Calea Rahovei, dupa ce impotriva lor s-a desfasurat o ampla actiune menita sa-i demoralizeze psihic, prin perchezitii amanuntite la domicilii si supravegherea continua a oricarei persoane cu care urmaritii ar fi putut sa intre in legatura. La realizarea presiunii a contribuit si decizia de vineri a Curtii Supreme, care a respins recursul celor doi militieni, care au sperat pana in ultima clipa ca vor rasturna situatia defavorabila lor. Cei doi nu vor plati prea mult pentru crimele lor, deoarece pedeapsa de 10 ani de inchisoare administrata de Curtea Suprema de Justitie, care a redus pedeapsa data de Curtea de Apel Bucuresti, nu-i va tine pe tortionari dupa gratii mai mult de trei ani.

Predarea

Cei doi tortionari s-au predat in seara zilei de duminica 12 octombrie, in jurul orelor 19.30, la sediul DCP - IGP de pe Calea Rahovei. De aici insa au fost transportati la sediul Politiei Capitalei, deoarece actele si cazul se aflau in atentia Serviciului Urmariri al DGPMB. Gestul celor doi nu a fost consecinta unui exces de onestitate, ci urmarea presiunilor pe care Politia Capitalei le-a exercitat asupra lor in ultimile luni. Surse din cadrul DGPMB ne-au declarat ca, in ultimile zile, indeosebi in cursul zilei de sambata, locuintele celor doi au fost perchezitionate amanuntit. Sursele citate ne-au declarat: "Noi am tinut sub observatie toate locatiile la care cei doi puteau sosi, iar familiile celor doi urmariti au fost monitorizate permanent pentru a se bloca orice posibilitate de contact. Sambata, perchezitiile au fost efectuate extrem de minutios, iar presiunile noastre au dat roade, noi reusind practic sa-i izolam pe cei doi de orice cunoscuti, fapt care i-a demoralizat". In final, dupa perchezitiile de sambata, tortionarii au sfarsit prin a contacta autoritatile si au promis ca se vor preda. Anchetatorii nu au putut stabili inca unde au stat ascunsi cei doi, dar au indicii serioase ca acestia s-au pitit undeva prin provincie. Cand s-au prezentat la Politie, cei doi nu erau singuri si nu pareau deloc nemancati sau haituiti.

Dupa fapta si rasplata

Curtea Suprema de Justitie a hotarat, vineri, condamnarea la cate 20 de ani de inchisoare a coloneilor in rezerva Tudor Stanica si Mihail Creanga pentru instigare la infractiunea de omor calificat - pedeapsa gratiata pe jumatate prin Decretul 11/1988. Cei doi ofiteri au fost degradati si, timp de opt ani, dupa ce isi vor ispasi pedeapsa de zece ani de detentie, le este interzisa exercitarea unor drepturi. Anterior, la 14 iulie 2003, Curtea de Apel Bucuresti dispusese condamnarea lui Tudor si Creanga, cate 22 de ani inchisoare, din care respectivii, in baza decretului de gratiere, urmau sa execute cate 11 ani de inchisoare.

Sub aspectul laturii civile a cauzei, au fost admise actiunile civile exercitate de partile civile Olga Ursu Stefan, Horia Andrei Ursu si Sorana Ursu, inculpatii fiind obligati, in solidar, la plata catre fiecare parte civila a sumei de 333 de milioane de lei reprezentand daune morale. S-a retinut ca in noiembrie 1985, Tudor Stanica si Mihail Creanga au determinat un detinut de drept comun, Marian Clita, sa exercite acte de violenta impotriva inginerului Gheorghe Ursu (cunoscut disident anticomunist). Faptele lui Clita care au avut ca rezultat exterminarea fizica a lui Gheorghe Ursu care a decedat in urma unor torturi bestiale.

Palmaresul ucigasilor tortionari

Colonelul Tudor Stanica a fost seful Cercetarilor Penale al Militiei, functie in care l-a avut ca amic de sprituri si servitor devotat pe Mihai Creanga. Acesta a fost adjunct al arestului Militiei, de pe Calea Rahovei, si batausul preferat al lui Stanica. Despre Stanica se spunea ca, odata picat pe mainile lui, ieseai doar in trei feluri: traumatizat pishic pe viata, cu infirmitati fizice sau in calitate de informator devotat. Stanica a inventat celebra tortura "macavela". Gheorghe Samoilescu, arestat in celebrul "Cazul Anca" si ulterior, condamnat la 25 de ani inchisoare pentru crima, desi era nevinovat, a povestit ziarului ZIUA cum l-a nenorocit Stanica cu "macavela". In 1977, acesta l-a dus in Padurea Andronache unde l-a spanzurat de un copac cu mainile la spate, i-a legat o placa de fier de picioare si l-a tinut pana i-a rupt bratele din umerii. Cand urletele de durere l-au "deranjat auditiv", Stanica i-a pus lui Samoilescu masca de gaze pe fata. Stanica si Creanga aveau o vorba preferata cand cei pe care ii bateau invocau pedeapsa divina: "Ba, deasupra noastra nu e decat cerul!"

Dupa Revolutie, Stanica a fost cel care l-a adus pe procurorul Ovidius Paun, de la Parchetul CSJ, pe postul de sef al Cercetarilor Penale din IGP (de unde Paun s-a reintors in procuratura), intre cei doi fiind o stransa prietenie. Stanica are o vila de lux langa Zarnesti si alta la Snagov, iar, timp de cativa ani, a fost vicepresedinte al Credit Bank, pana cand aceasta a falimentat. La randul lui, Mihai Creanga ocupa ilegal vila de pe str. Visarion nr. 8 din Capitala, care a apartinut generalului Ari Tanasescu, dupa ce a incheiat un contract de vanzare-cumparare fraudulos, cu ICRAL Herastrau Nord SA, imediat dupa ce adevaratii proprietari au notificat partile asupra intentiei de revendicare.

Razvan SAVALIUC Petre NITEANU