FUNDATIA "GHEORGHE URSU"
Gheorghe Ursu
"Cazul  Ursu"
Prima Pagina
 

 

Un parlamentar UE cere monitorizarea "dosarului Ursu"

Liberalul finlandez Astrid Thor a cerut ambasadorilor la Bucuresti ai statelor Uniunii Europene sa urmareasca atent raspunsul CSJ la apelul celor doi ofiteri de Securitate condamnati pentru uciderea, in 1985, a disidentului anticomunist

Liberalul finlandez Astrid Thor, membru al Parlamentului European, a cerut ambasadorilor la Bucuresti ai statelor Uniunii Europene sa urmareasca atent raspunsul Curtii Supreme de Justitie la apelul celor doi ofiteri de Securitate condamnati pentru uciderea, in 1985, a disidentului Gheorghe Ursu, informeaza Mediafax. Rugamintea este inclusa intr-o scrisoare deschisa adresata, printre altii, Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti si ambasadorilor Italiei si Finlandei, datata 21 august (cu patru zile inainte de precedenta data de judecare a recursului) si publicata pe pagina de Internet a parlamentarului european, care a urmarit timp de mai multi ani derularea procesului referitor la moartea inginerului Ursu.

"Ca problema urgenta, va scriu pentru a va atrage atentia asupra riscului privind un caz de injustitie in Romania. Acesta se refera la la lungimea procesului referitor la uciderea disidentului, inginerului si poetului Gheorghe Ursu, care a fost arestat, torturat si omorat in inchisoare de politia secreta a lui Ceausescu, Securitatea, in 1985. Cazul sau a devenit binecunoscut in Romania si in strainatate si este un exemplu trist al lipsei de independenta si dreptate in sistemul legal din Romania", se arata in scrisoare.

Astrid Thor aminteste ca, dupa ani intregi de "amanari si abuzuri in justitie", doi dintre inculpati - Tudor Stanica si Mihai Creanga - au fost condamnati la 11 ani de inchisoare, iar un mandat de arestare a si fost emis pe numele lor, "multumita unui judecator curajos, Viorel Podar".

Parlamentarul adauga faptul ca, la fel ca si familia lui Gheorghe Ursu, se teme ca "autoritatile romane incearca iar sa obstructioneze justitia in privinta lui Gheorghe Ursu: la patru saptamani de la emiterea mandatului, politistii au evitat sa-i aresteze pe criminali", iar procurorul general a facut recurs impotriva sentintei Curtii Supreme invocand "absurdul pretext procedural", ca si faptul ca pedeapsa este prea aspra

"In Romania zilei de azi, autoritatea a carei datorie este sa acuze criminalii incearca, de fapt, sa absolve de vina cei mai notorii acoliti ai lui Ceausescu", afirma Astrid Thors, care insista ca oficialii diplomatici sa urmareasca modul in care continua procesul, eventual chiar trimitand pe cineva in sala de judecata.

"Sper ca UE sa se exprime clar fata de autoritatile romane ca orice interferenta, nedreptate ori abuz in sistemul legal vor fi considerate un important pas inapoi in drumul Romaniei spre Europa", se arata in incheierea scrisorii. (D.E.)