FUNDATIA "GHEORGHE URSU"
^M
omul in univers concentrationardesen de Dan Perjovschi
Fundaţia “Gheorghe Ursu”, în colaborare cu Grupul pentru Dialog Social (GDS) si Cinemateca Romana a acordat pe 12 octombrie premiile Fundaţiei pe 2016. 
Programul manifestării:
  
19:00 - Scurtă prezentare cu privire la stadiul actual al dosarului asasinării lui Gheorghe Ursu de către fosta Securitate. 
 
19:15 - Decernarea premiilor Fundației “Gheorghe Ursu” pe 2016 domnilor Romulus Balazs și Adrian Cioflâncă de catre domnul Radu Filipescu, membru in CA al Fundatiei.
 
19:30 – Proiectia filmului "Souvenirs de Iaşi", 2015 (56 minute), de Romulus Balazs (Fr/Ro), un documentar despre pogromul de la Iaşi din vara anului 1941. 
"În 2013 am descoperit o carte ce vorbea despre un eveniment istoric din România, ţara mea natală, despre care nu ştiam nimic: participarea ei la Holocaust. Scrisă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de Matatias Carp, un avocat evreu din Bucureşti, cartea a fost ascunsă timp de zeci de ani de către autorităţile comuniste din România. Când am răsfoit-o am găsit o serie de fotografii făcute în timpul pogromului în oraşul Iaşi din România (al doilea oraş ca mărime din ţară ). Imaginile dezvăluiau masacrul urban şi metodele folosite pentru a deporta şi a extermina evreii. La 74 de ani după eveniment am mers în România pentru a găsi locurile în care fuseseră făcute fotografiile. În doi ani am găsit aproape toate locurile şi am descoperit istoria acestei tragedii.” ( Romulus Balazs)
 
Filmul a avut premiera la Iaşi, în cadrul expoziţiei "Fragmente dintr-o viaţă" (27 iunie-30 august 2016), curatoriată de Olga Stefan.
 
20:30 - La discuţia moderata de scriitorul Andrei Oişteanu despre film, pogrom, deportarea evreilor si în general despre Holocaustul din România, în prezenţa regizorului, au articipat, printre altii, istoricul Adrian Cioflâncă, domnul Iancu Tucarman (93 de ani, supravietuitor al Trenului Mortii de la Podu Iloaiei), scriitoarea Magda Carneci (presedinta GDS), cercetatoarea Mariuca Stanciu, si profesoara Tereza-Brindusa Palade.

Motivatia premiilor

Fundatia Gheorghe Ursu acorda premiul pe 2016 lui Romulus Balazs pentru filmul Souvenirs de Iasi. Un film de-o profunda umanitate, acribie investigativa si intensitate vizuala, acest dosar in imagini este lucrarea unei chemari morale, neinregimentata si iesita din comun. Romulus Balazs cauta sa descopere, si apoi sa explice, cu tenacitate si o oroare implicita, o pagina neagra din istoria poporului sau. 
Ce a rezultat este un documentar impresionant - menit sa trezeasca si alte constiinte. O opera de arta in cea mai buna traditie a genului, inscriindu-se in pasionantul fenomen cinematografic romanesc al ultimilor ani.

Fundatia Gheorghe Ursu acorda premiul pe 2016 lui Adrian Cioflanca, istoric consacrat, constiinta civica exemplara, membru in colegiul CNSAS, director al centrului pentru studiul istoriei evreilor din Romania (CSIER). 
Adrian Cioflanca e un cercetator neobosit al fenomenului totalitar in toata complexiatea lui - despre care ne reamintea recent, din nou, ca a durat 51 de ani din ultimii 100 ai istoriei Romaniei - si ca tocmai de aceea nu trebuie uitat. 
Adrian Cioflanca a studiat cu un ochi lucid, in egala masura, ravagiile fascismului dar si ale comunismului. A descoperit si escavat gropi comune si dosare ascunse timp de decenii. Cu o inteligenta calma si eminamente lipsita de prejudecati identitare, cu talent analitic si acuitate jurnalistica, a demitizat tabuuri, a destramat teorii conspirationiste, a atacat "probleme delicate". Teorii cu priza inca la un anumit public, propagate nu doar prin tabloide si blogosfera, dar si, din pacate, de catre istorici cu functii si pedigree, tributari dogmelor nationaliste sau mistificarilor securiste (sau, deseori, amindurora).
Adrian Cioflanca a radiografiat metodele propagandistice si tipologia tortionarilor si calailor, de la regimul antonescian pina la cel ceausist; a contribuit la alcatuirea primelor dosare de tortionari pe cind lucra la IICCMER (dosare care au ajuns in sfirsit in instante in acesti ani). 
O contributie despre care poate nu multi stiu: el a fost cel care a avut ideea de a cauta din nou la CNSAS dosarul penal al lui Gheorghe Ursu intocmit de Securitate (multi ani dat disparut de SRI, intr-un mod suspect). Dosarul a fost gasit si a contribuit semnificativ la recenta trimitere in judecata a celor doi ministri comunisti si a celor doi tortionari ai Securitatii in cazul uciderii lui Gheorghe Ursu.  
Printre cercetarile sale in arhive si pe teren, actiuni civice, conferinte si dezveliri de placi memoriale, Adrian Cioflanca avut timp sa aduca in prim-plan, gest de suprema empatie, si victimele pogromurilor din anii prigoanei antisemite, dindu-le nume si chip. E greu de inventariat realizarile lui; si nu in ultimul rind, de apreciat curajul lui. O rapida cautare pe Internet descopera aproape in egala masura o opera deja vasta de restituire istorica, dar si ura pe care a stirnit-o atit in rindurile extremistilor nationalisti, cit si in cele ale nostaligicilor national-comunisti. Pentru acest curaj, pentru profesionalismul de inalta tinuta intelectuala, si tenacitatea lui, ii multumim.