
Cazul Jurnalului. Generalul de securitate si SRI Grigorescu Eugen
La 23 Decembrie 2000, Sectia Parchetelor Miliare a trimis in instanta si cauza impotriva colonelului de Securitate si generalului SRI, Grigorescu Eugen - pentru distrugerea sau sustragerea jurnalului disidentului Gheorghe Ursu. Acest dosar este deosebit de simplu: exista 5 marturii ale subalternilor, ca si semnatura de primire a inculpatului, care dovedesc clar ca acesta a intrat in posesia jurnalului in iunie 1990, dupa care jurnalul nu a mai fost gasit. Totusi, si acest caz a fost respins, de doua ori (!) de acelasi Tribunal Militar Bucuresti, prin acelasi judecator Florian Surghie (fostul ofiter de informatii de la "doi si un sfert"), de fiecare data pentru motive total nelegale.
Graitor pentru jocul de tergiversare la care acest judecator participa cu zimbetul pe buze, este si urmatorul fapt:
Prin prima dezinverstire, judecatorul Florian Surghie a trimis cauza la Curtea Suprema (sub pretextul absurd ca inculpatul ar fi fost general la timpul faptei - un lucru fals, si demonstrat ca atare din probele din dosar). Procurorul de sedinta a sesizat acest lucru, si a cerut trimiterea cauzei inapoi pentru judecare la prima instanta. Cind li s-a dat cuvintul, inculpatul si aparatorul sau au fost de data aceasta de acord cu procurorul; au acceptat deci ca cererea lor initiala fusese absurda, frivola. Deci, inculpatul neaga pretextul de tergiversare invocat initial, si acceptat cu obedienta de judecatorul Florian Surghie. Curtea Suprema deci restituie cauza catre acelasi TMTB pentru judecare. Cind, cu un an intirziere, cauza e repusa pe rol, acelasi Florian Surghie invoca un alt motiv absurd, nelegal, de data aceasta pentru a restitui cauza la parchet. Recursul declarat impotriva acestui nou tertip lipsit de orice scrupul a fost judecat la Curtea Militara de Apel Bucuresti.
Pe 22 decembrie 2005, fostul general SRI Grigorescu a fost condamnat definitiv de magistratii ICCJ la trei ani de inchisoare in dosarul privind disparitia jurnalului lui Gheorghe Ursu - disidentul omorat in bataie in inchisoare. Sectia penala a instantei supreme a admis recursurile formulate de Horia Andrei Ursu (fiul lui Gheorghe Ursu) si de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie impotriva deciziei prin care Curtea Militara de Apel l-a condamnat la doi ani de detentie cu suspendare pe Eugen Grigorescu. Astfel, instanta suprema l-a condamnat pe Eugen Grigorescu la trei ani de inchisoare pentru neglijenta in serviciu, precum si la cinci luni de detentie pentru retinerea si distrugerea unor inscrisuri. Cea de-a doua fapta fiind gratiata in intregime, Grigorescu urmeaza sa execute prima pedeapsa, de trei ani de detentie. Magistratii i-au interzis lui Grigorescu exercitarea unor drepturi civile, timp de un an dupa executarea pedepsei. Pe de alta parte, instanta l-a obligat pe Grigorescu la plata a 9.900 lei (99 de milioane lei vechi) daune morale si a o suta de lei (un milion lei vechi) despagubiri civile, precum si la 1.300 lei (13 milioane lei vechi) cheltuieli judiciare. In februarie 2003, instanta militara il achitase pe generalul de Securitate Eugen Grigorescu, ofiterul fiind obligat la plata sumei de 2.000 lei (20 milioane lei vechi) drept despagubiri. Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti apreciase insa ca nu exista fapta de retinere si distrugere a jurnalului in cazul generalului (r) Eugen Grigorescu. Totodata, instanta militara hotarase schimbarea incadrarii juridice a faptei de abuz in serviciu contra intereselor persoanei (pentru care Grigorescu a fost trimis in judecata) in cea de neglijenta in serviciu. Magistratii stabilisera insa ca aceasta infractiune s-a prescris. Ulterior, Curtea Militara de Apel l-a condamnat la doi ani de detentie cu suspendare pe Grigorescu, dar fiul disidentului Ursu si procurorii au facut recurs la instanta suprema, care a decis ca fostul general trebuie sa faca inchisoare.(http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Actualitate/24825/Fostul-general-SRI-Grigorescu-condamnat-la-trei-ani-in-dosarul-Gheorghe-Ursu.html)