
DOSARUL TORTIONARILOR PIRVULESCU si HODIS, si ai MINISTRILOR HOMOSTEAN si POSTELNICU
Legile care incrimineaza faptele inculpatilor
Imprescriptibilitatea crimelor impotriva umanitatii.Autoritatea de lucru judecat nu se aplica respingerii plangerii impotriva NUP.
Conform declaratiilor martorilor, ofiterul de securitate PIRVULESCU, anchetatorul principal al lui Gheorghe Ursu, si secundul acestuia, locotenentul HODIS Vasile, i-au aplicat victimei IN MOD DIRECT tortura fizica si psihica sistematica pe toata durata detentiei, motivele fiind exclusiv politice. Potrivit documentelor Securitatii, anchetatorii vroiau sa stabileasca "natura relatiilor " lui Gheorghe Ursu cu mai multi oameni de cultura din tara si strainatate aflati "in atentia organelor de Securitate pentru conceptiilor lor dusmanoase". Martorii au relatat ca " Ursu era batut la fiecare interogatoriu" pentru ca " nu vroia sa spuna ce ii cerea anchetatorul" , repectiv " problema prietenilor" . PIRVULESCU a folosit in mod progresiv metode din ce in ce mai bestiale: initial, lovituri la palme, apoi la fata, cap, abdomen, lovituri care in final au dus, evident in mod premeditat, la moartea disidentului. Gheorghe Ursu venea in celula plin de sange, gemind de durere, tinindu-se cu miinile de burta, intr-o stare "alterata", era "subrezit atit fizic cat si psihic". Uneori era adus de la interogatoriile lui PIRVULESCU " cu patura, intrucat nu mai putea sa mearga". Pentru ca tot nu a acceptat sa colaboreze, Securitatea i-a prelungit durata arestarii preventive, si a dispus si pedepsirea victimei prin "izolare severa", folosind si acolo metode de o barbaritate de neinchipuit: "in lanturi si catuse in pozitia in picioare cu miinile lateral intinse prinse cu catuse de pereti si executind in aceasta pozitie 17 ore zilnic".
Tot acest ansamblu de masuri concertate, care au avut ca scop si ca rezultat eliminarea fizica a inginerului GHEORGHE URSU au facut parte din politica generalizata si sistematica a statului roman sub dictatura comunista, inclusiv cea a lui Nicolae Ceausescu, de a controla populatia civila si de a suprima in intrebime grupul opozantilor politici ai sistemului . Aceasta politica a fost pusa in aplicare in special de institutia Securitatii, si este evident ca numitul PIRVULESCU Marin a aplicat acele masuri in exercitiul functiunii. Faptele constituie fara indoiala infractiunea de tratamente neomenoase, respectiv impotriva umanitatii, o crima imprescriptibila, conform legistlatiei romane si internationale in vigoare.
Textele de lege in cauza are urmatorul continut:
Art. 439 Noul COD PENAL
Infracţiuni contra umanităţii
(1) Săvârşirea, în cadrul unui atac generalizat sau sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, a uneia dintre următoarele fapte:
a) uciderea unor persoane;
e) torturarea unei persoane aflate sub paza făptuitorului sau asupra căreia acesta exercită controlul în orice alt mod, cauzându-i vătămări
fizice sau psihice, ori suferinţe fizice sau psihice grave, ce depăşesc
consecinţele sancţiunilor admise de către dreptul internaţional;
g) vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unor persoane;
i) întemniţarea sau altă formă de privare gravă de libertate, cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional;
j) persecutarea unui grup
sau a unei colectivităţi determinate, prin privare de drepturile
fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării
acestor drepturi, pe motive de ordin politic,
rasial, naţional, etnic, cultural, religios, sexual ori în funcţie de
alte criterii recunoscute ca inadmisibile în dreptul internaţional;
k) alte asemenea fapte inumane ce cauzează suferinţe mari sau vătămări ale integrităţii fizice sau psihice,
se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-439
Art 358 Vechiul COD PENAL
Supunerea la tratamente neomenoase... in general a oricarei alte persoane cazute sub puterea adversarului... se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
Torturarea, mutilarea sau exterminarea celor prevazuti n alin. 1 se pedepseste cu detentie pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
Daca faptele prevazute in prezentul articol sunt savarsite in timp de razboi, pedeapsa este detentie pe viata.
Din interpretarea art. 358 alin. (1) C. pen. cu referire la art. 358 alin. (4) C. pen.: "DACA faptele prevazute in prezentul articol sint savarsite in timp de razboi", este evident ca acest articol nu se aplica doar faptelor savarsite in timp de razboi, ci si pe timp de pace, comiterea infractiunilor pe timp de razboi fiind o forma agravata.
Facand parte dintre infractiunile contra pacii si omenirii, art. 358 C. pen. include supunerea la tratamente neomenoase "in general a oricarei persoane cazute sub puterea adversarului". Nu se specifica in nici un moment ca s-ar aplica doar la conflicte armate, fiind evident vizate, conform si cu Art. I al Conventiei ONU asupra imprescriptibilitatii crimelor de razboi si a crimelor impotriva umanitatii (ratificata de Romania prin Decretul nr. 547 din 29 iulie 1969), si conflictele din timp de pace. Reamintim ca respectiva Conventie ONU incorporeaza prevederile Statutului Tribunalului Militar International de la Nuremberg (definit prin Acordul din 8 august 1945), conform carora "persecutiile pe motive politice" sunt imprescriptibile, fiind incluse in categoria "crime impotriva umanitatii".
In acest sens, invocam si Decizia nr.2579/7.07.2009, pronuntata de INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE, SECTIA PENALA, in Dosarul nr. 61/81/2000, care mentioneaza "Din interpretarea art. 358 alin. (1) C. pen. cu referire la art. 358 alin. (4) C. pen., inalta Curte constata ca acest text de lege nu se aplica exclusiv faptelor savarsite in timp de razboi, care de altfel constituie o forma agravata, motiv pentru care dispozitivul sentintei este corect ".
Este evident ca Gheorghe Ursu a fost un adversar politic cazut sub puterea aparatului represiv al regimului comunist, asa cum rezulta din multitudinea de probe aflate in dosarul acestei cauze, si asa cum victima a fost considerata, si tratata, de catre Securitate, organul de represiune politica a statului totalitar comunist. Natura politica a acestui caz este de notorietate internationala, a fost cunoscuta de la inceput de opinia publica si presa din tara si strainatate, inclusiv prin intermediul postului de radio Europa Libera, si a fost definitiv stabilita de mai multe hotariri judecatoresti si acte de sesizare penala, in baza atat a declaratiilor martorilor audiati in dosarele cauzei cat si din documentele de ancheta gasite in dosarele securitatii.
Noul cod penal expliciteaza si clarifica in art. 439, aplicabilitatea art. 358 la crimele politice.Consecintele incidentei art. 439 Noul COD PENAL si 358 Vechiul COD PENAL in cauza de fata
Infractiunea de tratamente neomenoase era reglementata si in Codul penal din anul 1973. Prin urmare, nu se poate invoca principiul "mitior lex" sau cel al neretroactivitatii legii penale (mai defavorabile), prin raportare la o eventuala lipsa a incriminarii faptelor, la data savarsirii lor, 1985.
Ca si celelalte infractiuni contra pacii si omenirii, cele prevazute de art. 358 sunt imprescriptibile, cf. cu art. 121, alineatul 2, atat in Codul Penal din 1973, cat si cel din 2007(anul depunerii plangerii penale in cauza):
"Prescriptia nu inlatura raspunderea penala in cazul: a) infractiunilor contra pacii si omenirii, indiferent de data la care au fost comise"
Infractiunea reglementata prin art. 358 Cod. penal se incadreaza in categoria crimelor impotriva umanitatii, prin interpretarea literala, logica si teleologica a legii, in spiritul Art. I al Conventiei ONU asupra imprescriptibilitatii crimelor de razboi si a crimelor impotriva umanitatii (ratificata de Romania prin Decretul nr. 547 din 29 iulie 1969), care incorporeaza prevederile Statutului Tribunalului Militar International de la Nuremberg (definit prin Acordul din 8 august 1945), conform carora "persecutiile pe motive politice" sunt imprescriptibile, fiind incluse in categoria "crime impotriva umanitatii".
Art. 358 este de fapt transpunerea in legislatia interna a acestor tratate internationale, ratificate de statul Roman anterior anului 1985 (cand s-au comis faptele penale descrise in plangere).
Este fara putinta de tagada - conform probelor aflate in dosarul cauzei - faptul ca represiunile pe care Gheorghe Ursu le-a suportat au constituit persecutii, torturi, si in final, exterminarea, pe motive politice, fapte imprescriptibile conform art. 439 noul Cod Penal si 358 vechiul Cod Penal, si Conventiei ONU.
Alte cazuri recente, in care se fac cercetari asupra altor fosti tortionari, tot pentru tratamente neomenoase
In acest sens amintim si sesizarile penale recente (august/septembrie 2013) in cazurile la fel de cunoscute Visinescu si Ficioru, ale caror fapte (ca si cele ale numitului Pirvulescu, tratamente neomenoase asupra unor detinuti politici), evident, nu s-au petrecut nici acelea in timp de razboi. Urmarirea penala in acele cauze s-a inceput la Parchetul de pe linga ICCJ tot in baza articolelor de cod penal din categoria crimelor impotriva pacii si omenirii (art 357-358), fapte imprescriptibile conform atat legii interne cat si celei internationale, pe care Romania este obligata sa le aplice.
Chiar si in cazul in care procurorul nu ar considera aplicabilitatea art. 358 VCP, crimele politice cad sub incidenta legislatiei internationale la care Romania este parte, facandu-le si in aceasta viziune, imprescriptibile.***
Nu exista o contradictie intre condamnarea unor executanti, cum sunt cocelularul Clita Marian si militienii Stanica Tudor si Creanga Mihail pentru infractiunea de omor / instigare la comiterea infractiunii de omor si condamnarea lui PIRVULESCU Marin pentru tratamente neomenoase / infractiuni contra umanitatii, intrucat este evident ca Directia Cercetari Penale a Securitatii Statului, conform unui plan aprobat de conducerea Securitatii, a premeditat actiunile avand ca finalitate exterminarea disidentului URSU Gheorghe Emil, pentru motive exclusiv politice, prin tortura fizica si psihica sistematica aplicata direct de anchetator, ofiterul de Securitate PIRVULESCU MARIN pe toata durata detentiei, prin refuzul tratamentului medical la timp si adecvat, prin prelungirea arestarii preventive cu incalcarea legii (intrucat ancheta privind infractiunea - minora - de drept comun era finalizata, faptele fiind recunoscute), si prin pedepsirea barbara a victimei (cu "izolare in lanturi si catuse in pozitia in picioare cu miinile lateral intinse prinse cu catuse de pereti si executind in aceasta pozitie 17 ore zilnic"), prin restrangerea la maximum a contactelor cu familia si cu avocatul sau ales. Toate aceste masuri concertate, pentru motive exclusiv politice, au avut ca scop si rezultat eliminarea fizica a inginerului URSU, facind parte din politica sistematica a dictaturii comuniste de a suprima orice forma de disidenta, si de a elimina in intregime grupul opozantilor politici ai regiului. In consecinta, faptele se incadreaza fara indoiala in infractiunea de tratamente neomenoase / infractiuni contra umanitatii.