FUNDATIA "GHEORGHE URSU"

MISIUNEA FUNDATIEI

  • Misiunea acestei Fundatii este pastrarea memoriei lui Gheorghe Ursu, inginerul si poetul asasinat in tortura de Securitatea ceausista, la 17 noiembrie 1985, pentru gindurile, scrierile si atitudinea sa anti-totalitare.
  • Fundatia va milita pentru rezolvarea cazului Ursu, pentru cercetari care sa duca la cunosterea publica a adevarului, pedepsirea tuturor criminalilor, precum si a celor care au ordonat acest asasinat politic.
  • Fundatia va sustine si premia, in spiritul generos, multivalent si liber al poetului, publicistica, opere de arta si documentare, lucrari socio-politice, originale sau editoriale, care vor contribui la pastrarea memoriei deceniilor de prigoana totalitara din Romania.
  • Fundatia va sustine moral si material programe si manifestari care combat politica de forta, extremismul atit de stinga cit si de dreapta, coruptia oficiala, demagogia nationalista sovina, mistificarea adevarului istoric, musamalizarea crimelor regimului Ceausescu, mentinerea fostei Securitati in cadrul noii Puteri.

Obiectivele Fundatiei si idealurile lui Gheorghe Ursu

Pe Gheorghe Ursu l-au definit umanismul cartezian, dragostea nelimitata pentru semeni, pentru libertate si demnitatea umana, pentru arta, si mai ales structura etica de nezdruncinat. Aceasta principialitate l-a facut sa-i fie rusine sa traiasca in atmosfera de aservire si delatiune de sub dictatura ceausista, si sa caute solutii de rezistenta in tara, sa tina afisuri anti-totalitare la serviciu, si sa scrie scrisori la Europa Libera, scrisori ce au fost citite pe post.  Aceasta principialitate a incercat Securitatea lui Ceausescu sa o zdrobeasca, atunci cind a vrut sa stoarca de la el marturia unui "complot al intelectualilor" implicind prieteni, scriitori. Gheorghe Ursu a refuzat sa-si toarne prietenii, si a platit-o cu viata.

Fundatia va sluji astfel memoriei si idealurilor lui Gheorghe Ursu, un simbol al constiintei si demnitatii tarii, in numele carora a pierit. Prin destinul si moartea sa, poetul a atras atentia tarii si lumii democrate asupra atrocitatilor regimului Ceausescu, contribuind astfel la deznodamintul ce avea sa survina curind, in 1989.

Tot astfel, Fundatia Gheorghe Ursu, prin lucrarile pe care le va premia si sponsoriza, va incerca sa previna noile generatii asupra pericolelor regimurilor politice extremiste, pentru ca un astfel de cosmar al umanitatii sa nu se mai repete in Romania.

In final, misiunea esentiala a acestei fundatii, asa cum insusi Gheorghe Ursu si-ar fi dorit-o, este sa contribuie la imbunatatirea climatului spiritual in Romania: printr-un indemn la valorificarea invatamintelor istoriei; la constientizarea imperativelor democratiei, a decentei si civilitatii sociale, prin educatie si prin arta; la respectul drepturilor tuturor cetatenilor tarii. Mai cu seama al dreptului celui mai sfint - libertatea individului si a gindurilor sale.

Fondurile initiale ale Fundatiei, estimate la aproximativ zece mii de dolari SUA, s-au alcatuit prin donatii private ale prietenilor, membrilor familiei, cunostintelor lui Gheorghe Ursu, precum si ale altor persoane din exilul romanesc preocupate de pastrarea memoriei poetului ucis. 

Fundatia Gheorghe Ursu ii invita pe toti cei interesati sa contribuie, sa contacteze administratia fundatiei. Orice suma, oricit de mica, va fi apreciata cu multa recunostinta. La fel vor fi apreciate contributiile ne-financiare: orice persoana care subscrie ideilor si misiunii fundatiei e invitata sa-si adauge numele pe lista sustinatorilor sai.

Consideram - din nou, in spiritul lui Gheorghe Ursu, cel care a dus o existenta material modesta, dar uriasa spiritual - ca un nume, linga o idee, este deja o avere morala ce nu se poate ignora.