FUNDATIA "GHEORGHE URSU"
Inline image
Fundatia Gheorghe Ursu Logo

 

Premiul Fundației Gheorghe Ursu pe anul 2020

 

Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic Re:Rise

 

Fundația Gheorghe Ursu acordă premiul pe anul 2020 Asociației pentru Reducerea Riscului Seismic (Re:Rise)  (http://rerise.org/, https://www.facebook.com/reriseorg) pentru contribuția sa importantă la reducerea riscului seismic din capitala României și la păstrarea memoriei inginerului Gheorghe Ursu.

Conform misiunii sale, Re:Rise este răspunsul oamenilor la nevoia urgentă de scădere a vulnerabilității seismice din România. Re:Rise funcționează ca o punte de legătură între persoanele expuse riscului seismic și, pe de altă parte, resursele tehnologice, financiare, administrative și umane aflate la dispoziție.

Scopul Asociației Re:Rise este același care l-a călăuzit și pe inginerul Gheorghe Ursu atunci când a scris Europei Libere: salvarea, în cazul unui nou cutremur, a vieților miilor de cetățeni aflați în blocurile lăsate neconsolidate după cutremurul din 1977.

În scrisoarea citită la Radio Europa Libera pe 4 și 5 martie 1979, Gheorghe Ursu a dezvăluit ordinul criminal al lui Nicolae Ceaușescu din 4 iulie 1977, când acesta a oprit lucrările de consolidare a clădirilor avariate. În scrisoare, inginerul Ursu a încercat să "atragă atenția autorităților precum și a locatarilor" asupra necesității consolidărilor, întrucât, după ordinul dictatorului, "la un eventual nou cutremur exista riscul pierderilor de vieți omenești". Scrisoarea a constituit unul din principalele motive ale anchetării lui Gheorghe Ursu de către Securitate. Faptul că nu și-a renegat-o a dus la torturarea și uciderea sa în arest în noiembrie 1985 (http://gh-ursu.ong.ro/cutremurul.html).

Același imperativ al salvării de vieți omenești îi animă pe membrii Asociației pentru Reducerea Riscului Seismic de astăzi.

Cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la asasinarea lui Gheorghe Ursu, Re:Rise a organizat o serie de evenimente grupate sub titlul "Memorialul lui Ursu" (www.MemorialulLuiUrsu.ro):

  • "Lupta lui Ursu": Povestea lui Gheorghe Ursu și a vulnerabilitățîi Bucureștiului, prin ochii unor artiști și ilustratori. Lucrările au fost expuse în ferestrele Green Hours / Grupul pentru Dialog Social (Victoriei 120). Lansarea expoziției a fost marcată de un eveniment la GDS și blocul Patria/ARO din bulevardul Magheru, unde inginerul Gheorghe Ursu fusese șef de proiect de consolidare. Le mulțumim pe această cale artiștilor Andrei Felea, Alice Stoicescu, Bogdan Moraru, Vlad Dumitrescu, Romina Ionescu, Irina Maria Iliescu, și nu în ultimul rând lui Dan Perjovschi, care a avut inițiativă expoziției. Mulțumim și lui Voicu Rădescu pentru găzduirea la Green Hours.
  • "Poezia lui Ursu": O serie de actori români, atât consacrați, cât și aflați la început de drum, au adus mai aproape poezia lui Gheorghe Ursu, cu ajutorul Teatrului LUNI de la Green Hours. Mulțumim cu acest prilej Maiei Morgenstern, Iuliei Mirică, Mariei Baciu, Ioanei Brumar, lui Marius Manole, Andrei Barbu, Claudiu Istodor și Bogdan Tulbure.
  • "Adevărul lui Ursu": O campanie de informare derulată de Re:Rise cu scopul de a scoate la lumină informațîi mai puțîn cunoscute despre impactul cutremurului din 1977 și intervențiile ce au urmat, continuând pe drumul început de Gheorghe Ursu.
  • "Harta lui Ursu": Locurile din oraș ce au avut o însemnătate anume pentru Gheorghe Ursu au fost marcate cu un poster special ilustrat, cu ajutorul celor de la posterXpoem.
  • "Povestea lui Ursu": O serie de interviuri ce ne vor aduce mai aproape de povestea lui Gheorghe Ursu și a importanței gestului său de după cutremurul din 1977

Un rezultat notabil al manifestărilor organizate de Re:Rise a fost sensibilizarea autorităților cu privire la istoria lui Gheorghe Ursu și la necesitatea urgentării consolidării blocurilor vulnerabile. Mulțumim primarului Capitalei Nicusor Dan pentru participarea la evenimentul de la GDS și blocul Patria/ARO din 17 noiembrie 2020. Ne exprimăm, cu această ocazie, speranța că Primăria va traduce cât mai curând în fapte intențiile recent exprimate de a consolida importante imobile din București, lucrări pe care atât Re:Rise cât și Gheorghe Ursu le-au considerat vitale. Salutăm de asemenea faptul că planurile Primăriei includ blocul Patria/ARO pe care, ca șef de proiect de consolidare, Gheorghe Ursu a fost obligat de către Nicolae Ceaușescu să-l abandoneze la mijlocul lucrărilor - lucrări pentru continuarea cărora Gheorghe Ursu era dispus în 1977 "să plătească din propriul salariu". Până la urma, a plătit cu viața semnalul de alarmă pe care l-a tras, și de care nu s-a dezis.

Mulțumim Asociației Re:Rise pentru că a readus în atenția publică acel semnal de alarmă. Și o felicitam ca pe unul din principalii catalizatori ai inițiativelor și speranțelor de astăzi.

 

Inline image
ARO-afis